"Jag har varit tvåa tidigare"

Pia Sandvik Wiklund, 44, teknikprofilerade universitetet och för det fick hon kritik.- Lärarutbildningen och sjuksköterskeutbildningen är jätteviktig liksom samhällsvetenskaplig kompetens. Det ska vi stå för, säger hon i en avskedsintervju.

Efter tre år slutar Pia Sandvik Wiklund som rektor vid Luleå tekniska universitet och flyttar hem till Östersund och blir länsråd i Jämtland. FOTO: Pär Bäckström

Efter tre år slutar Pia Sandvik Wiklund som rektor vid Luleå tekniska universitet och flyttar hem till Östersund och blir länsråd i Jämtland. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2008-12-05 06:00
Vi når Pia Sandvik Wiklund under torsdagslunchen i hemstaden Östersund. Hon börjar som länsråd den 1 mars, men är redan på plats.
- Jo, jag ska just besöka länsstyrelsen och träffa medarbetarna.
Du blir länsråd och det låter som ett byråkratjobb?
- Jo, ha, ha, ha, ha, men det är byråkratiskt att vara rektor också. Länsrådet är ju en del av länsledningen.
Tvåa efter landshövdingen efter att ha varit högsta chefen, blir det inte svårt?
- Nej, jag har varit tvåa tidigare också. Det är alltid ett teamwork, man jobbar alltid ihop med andra.
Du vill tillbaka till Östersund, är du jämte av födsel?
- Nej, inte ursprungligen. Jag kommer egentligen från Ludvika.
Du säger att du slutar som rektor för att du vill vara med dina tonårsdöttrar innan de flyttar hemifrån - ett plötsligt beslut?
- Nej, jag övervägde beslutet noga. Gradvis har jag märkt att närvaron hemma i Östersund minskat. När det kommer ett sådant här erbjudande sätter man sig ner och funderar. Till slut blev beslutet detta även om jobbet som rektor är fantastiskt stimulerande.
Du ångrar inte att du tog jobbet i Luleå med familjen kvar i Östersund?
- Nej, absolut inte.
Vad har varit roligast under de tre åren i Luleå?
- Arbetet med alla samarbetspartner i regionen. Det gäller både företag och offentliga organisationer. Vi skapar skillnad för dem vi jobbar med och nationellt har vi jättestarka partners. Jobbet med studenter är spännande. Nu kommer de in också i beslutande organ och ledningsgrupp. Att få vara tillsammans med studenterna, som är framtiden, är jätteroligt och det kommer jag att sakna.
Är du besviken över något?
- Nej, egentligen inte.
Så allt har bara gått åt rätt håll under Luleåtiden?
- Jag visste vad ett rektorsjobb innebar när jag tog det. Den sista tiden har vi haft en positiv utveckling med fler studenter och vi har fått fler examensrättigheter. Det känns som ett gott betyg att vi fick den arbetsterapiexamen som ifrågasattes samtidigt som
Karolinska institutet tappade sjuksköterskeexamen.
Du har gett universitetet en teknisk profil, finns det plats för annat?
- Det finns det. Det var självklart i ledningsinstitutionerna att det är denna väg vi ska gå. Lärarutbildningen är jätteviktig liksom sjuksköterskeutbildningen och det ska vi stå för. Det är också viktigt att vi har samhällsvetenskaplig kompetens, ekonomi, råvaruförsörjning, miljöopåverkan osv. Vi har aldrig tänkt annat och det är vår styrka att vi har alla dessa delar.
Kan Luleå tekniska universitet hävda sig internationellt?
- Definitivt. På gruvsidan är det självklart med samarbetet med LKAB. Vi är också på europanivå jättestarka på produktutveckling tillsammans med europeiska partners, och på energiområdet. Vi har hela bredden när det gäller förnyelsebara källor, vindkraft och solkraft.
Och till sist, hur ser ekonomin ut som du efterlämnar?
- Det blir mycket nära noll i år. Vi får se om det blir lite över eller lite under. De kommande åren blir resultet positivt. Det har varit mödosamt att nå dit och det har varit jobbigt för många.
FAKTA Pia Sandvik Wiklund
Född 1964 i Ludvika.
Familj: make Håkan Wiklund, döttrarna Marlene, 13 och Amelie, 15
Bor i Östersund - har veckopendlat till Luleå.
Inkomst: 82 500 kronor, fri lägenhet och fria hemresor.
Fritidsintresse: långdistanslöpning och att påta i trädgårdsrabatten.
Som ung teaterintresserad och drömjobbet var skådespelare. Pryade på Dramaten i Stockholm.
Karriär: Studerade på Linköpings universitet. Åren 1997-99 arbetade hon vid Luleå tekniska högskola som lektor i kvalitetsteknik på institutionen för industriell ekonomi och samhällsvetenskap. Därefter prorektor och docent vid Mitthögskolan i Sundsvall.
Kandiderade 2005 som rektor för Umeå universitet, men slogs ut på upploppet.
Samma år utsågs hon till rektor för Luleå tekniska universitet där hon efterträdde Ingegerd Palmér.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om