Susann Jonsson tänker tillbaks på den gången hon första gången skulle hålla tal för en stor folksamling. 300 människor skulle lyssna på hennes anförande men hon var mest rädd för att publiken endast skulle höra hur hennes knän skakade.
Men den Susann Jonsson är långt bak i backspegeln, idag är hon vd på det offentligt ägda Filmpool Nord som legat bakom “Så som i himmelen”, “Grabben i graven bredvid”, “Låt den rätte komma in” och nu senast tv-aktuella "Midnattssol".
För sitt ledarskap har Susann Jonsson utsetts till årets yrkeskvinna av BPW, Business and Professional Women, i Luleå.
– Det var överraskade och jättekul. Extra kul var det eftersom det är kvinnor från annan bransch än min egen som uppmärksammat mig, säger hon.
I bilen hem satt hon och sneglade på den stora, glammiga blombuketten hon fått, och reflekterade över att fler kvinnor borde få pris för bra arbete de gör. Hon själv har turen att hennes arbete syns mycket utåt på tv-skärmar och filmdukar.
– Ingen yrkeskvinna blir bättre än vad omgivningen tillåter. Det handlar om familjen, staden, länet och landet, man måste få ta plats även som kvinna, säger Susann Jonsson.
Att just våga ta plats berättar Susann Jonsson att det inte är något man föds med, utan att det är en träningssak på samma sätt som att åka skridskor. Hon går tillbaka och tar hennes tidigare nämnda anförande som ett exempel.
– Det gäller bara att göra det. Första gången är man livrädd när man gör det, nästa gång är man lite mindre rädd, och på det sättet fungerar det tills rädslan är helt borta. Jag har varit rädd mycket i mitt liv.
I utnämningen motiverar BPW priset till Susann med att hon är en god förebild för kvinnor och nätverksbyggare i länet, i Sverige och internationellt.
– Jag hoppas jag är en förebild, framförallt till mina två döttrar. Jag vill att de ska känna att de kan göra vad som helst utan att känns sig begränsade i egenskap som kvinnor, och skulle det sprida sig till fler människor så är det bara bra, säger Susanna Jonsson
Hur ser du på jämställdheten i Sverige?
– Vi är inte där ännu, det är bara att kolla på krassa ekonomiska fakta. Kvinnor får mindre lön än män och den ekonomiska pusselbiten är den viktigaste som måste fixas för att vi ska nå jämställdhet. Vi har kommit långt i Sverige på många sätt i samhället jämfört med andra länder, men det räcker inte.