"Jag har inte gjort något fel"

NSD har tidigare skrivit om den lulebo som blev först att åka fast för den nya kritiserade lagen om mobiltelefoni i samband med bilkörning.
Nu vill han själv ge sin historia.
– Jag gjorde absolut inget fel, säger Joe Rovik.

Joe Rovik från Luleå stoppades av polis. De ansåg att han kört osäkert på grund av mobiltelefonen. Men han tänker inte betala böterna. "Jag har inte gjort något fel", säger han.

Joe Rovik från Luleå stoppades av polis. De ansåg att han kört osäkert på grund av mobiltelefonen. Men han tänker inte betala böterna. "Jag har inte gjort något fel", säger han.

Foto: Johan Håkansson

Luleå2014-01-25 14:45

Det var på annandagen som Joe Rovik stoppades av polisen.

Han var på väg från sitt hem på Hertsön och skulle till tandläkaren i Piteå.

När han hade passerat Bergnäsbron gled en polisbuss upp bredvid honom på vänster sida och visade att han skulle svänga av. Han tog av första korsningen till höger och stannade bilen. I handen hade han sin mobiltelefon.

Poliserna hävdade att han hade brutit mot den nya lagen.

– Först trodde jag att det var ett skämt, sedan förstod jag att de menade allvar. De sa att jag skulle få papper hem i brevlådan och att jag då antingen kunde välja att betala eller att neka. De hade ingen aning om hur mycket, men hotade med böter på upp till 4 500 kronor, säger han.

Men trots att det gått nästan en månad sedan har han ännu inte fått några papper.

Och en sak har han i alla fall bestämt sig för.

– Jag tänker absolut inte betala. Jag har inte gjort något som helst fel.

Enligt Joe Rovik fick han ingen förklaring på plats till varför han skulle bötfällas. Sedan kunde han läsa i tidningen att polisen sa att det berodde på att han kört vingligt på grund av att han använde sin mobiltelefon. Men enligt Joe Rovik är det bara svammel.

– Det är något som poliserna har skarvat i. Jag körde försiktigt för att det var glashalt ute. Och jag hade inte ens pratat i mobilen. Jag hade den framme för att kunna kolla i gps:en, vilket jag inte heller hade hunnit göra.

Poliserna hade även förklarat för Joe Rovik att de två gånger innan bron hade blinkat åt honom, vilket han inte hade noterat.

– Jag vet inte om de har gjort det, men om det är så så är anledningen till att jag inte upptäckte det att jag hade fullt fokus framåt på grund av halkan.

Den nya lagen skärptes den 1 december, men har fått skarp kritik även från polisen. I en tidigare NSD-artikel sa polisbefäl Erik Kummu att "lagen är kass" eftersom den är så luddig.

Han efterlyste ett totalförbud mot mobiler, såvida du inte har hands-free.

– Det ska vara antingen eller. Pratar du i mobiltelefon ska det vara böter på en gång.

Polisen hoppades att Joe Rovik ska driva fallet till hovrätten för att få en dom som alla sedan kan rätta sig efter.

Och så kan det bli.

– De får väl ta det här hur högt de vill för jag tänker inte betala. Jag vet ju att jag inte har gjort något fel. Jag körde trafiksäkert. Jag försökte också fråga poliserna varför de hade blinkat åt mig, men inte heller det kunde de svara på.

Ny lag för teknik i bil

Den 1 december skärptes kraven på hur man får använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning i bilen. Enligt de nya reglerna får förare ”ägna sig åt användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet”.

Enligt Transportstyrelsen skulle ”menligt” exempelvis kunna vara sms:a, knappa in adresser på en gps eller surfa på telefonen, vilket stjäl uppmärksamhet från körningen. Samtidigt är det dock inte ett generellt förbud mot användande av exempelvis mobiltelefoner.

Den som döms som skyldig kan bötfällas med högst 4000 kronor.

Transportstyrelsens långsiktiga åtgärdsplan ska redovisas till Näringsdepartementet senast den 1 april 2014.

Källa: TT och Transportstyrelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!