"Jag har fått svar på några frågor"

Här gör brandutredningsexperten Christer Björkman den sista undersökningen av det eldhärjade studenthuset på Klintbacken.
– Jag har fått svar på några av de frågor jag hade när jag kom hit, säger han.

Tillsammans med räddningstjänsten i Luleå undersökte Christer Björkman studenthuset. Några väggar revs i jakten på detaljer.

Tillsammans med räddningstjänsten i Luleå undersökte Christer Björkman studenthuset. Några väggar revs i jakten på detaljer.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2013-09-20 13:53

Björkman, som tillhör Umeå brandförsvar och anses som mycket erfaren och kunnig, är ansvarig för utredningen som görs tillsammans med räddningstjänsten i Luleå och Lindbäcks bygg.

Lindbäcks bygg har ansökt om rivningslov och huset ska rivas så snart som möjligt.

Rivit väggpartier

Under förmiddagen på fredagen användes en kranbil i undersökningsarbetet.

– Vi har rivit en del väggpartier och tittat på detaljer som handlar om hur huset är byggt, vart det brunnit och möjliga sätt för elden att sprida sig. Vilka vill jag inte säga förrän vi har fått verifierat att de har betydelse, säger Björkman, som nu bedömer det praktiska undersökningsarbetet som klart.

– Det finns inte mer som det går att titta på. Vissa partier i huset går helt enkelt inte att undersöka, det är för farligt.

"Kvarstår frågeställningar"

Studenthusen är byggda i form av lägenhetsmoduler. Lägenheter i moderna hus ska hålla undan elden i 60 minuter.

– Det finns fortfarande ingenting som tyder på att elden haft ett snabbare förlopp mellan lägenheterna än så. Den har inte spridit sig jättesnabbt mellan lägenheterna och jag bedömer att det inte skiljer sig något mot att bo i ett hus med vanliga lägenheter. Däremot har elden varit väldigt svårsläckt på vinden, säger Björkman, som under dagen även besiktade vinden på ett av de andra studenthusen vid Klintbacken.

Har du fått svar på några viktiga frågor i dag?

– Ja, några frågor har fått svar. Men det kvarstår ändå några frågeställningar. Nu ska vi verifiera ett par saker till och sedan ska jag skriva en rapport. Jag bedömer att det ska vara klart inom 1-2 veckor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om