På baksidan av huset i Björsbyn har Linda Backlund sina bisamhällen. Hon har länge varit intresserad av olika former av matproduktion på hobbynivå och har tidigare haft både höns och får, men nu är det bin som gäller.
– Bin var det många jag pratade med som sa att det var så intressant och man kan bara inte sluta så jag ville prova. Så det har jag och min man, Fredrik, hållit på med i sju år nu och jag är inte på gång att sluta än i alla fall, säger Linda Backlund.
Den varma sommaren skapade lite problem för biodlarna i inledningen av sommaren och torkan skapade en del huvudbry.
– Med torkan har vi varit lite fundersamma över för blommorna blommade ut väldigt fort och tidigt när det var så varmt. De små samhällena hade slut mat där i juni, vilket är ovanligt. Det har varit en konstig sommar men det spurtade jättebra i slutet på juli, vilket vi var förvånade över, de måste ha hittat något annat än de vanliga blommorna, så det är ändå varit ganska gynnsamt här. Jag tror att södra Sverige har haft det tufft, säger Linda Backlund.
Honungsskörden har trots allt blivit ganska god.
– Det har varit en hygglighonungsskörd för att vara en så här speciell sommar. De verkar ha klarat den här torkan bra. Värme är nog viktigare för dem än att det är vått, säger Linda Backlund.
På gården har man nu sex stycken bisamhällen och för Backlunds ser ut att få ett överskott av honung i år.
– Förra året utökade vi av flera skäl. Dels är det så himla kul och sedan så har vi stått utan samhällen då vi har haft problem med vinterförluster som det kallas. Att då stå utan bin på våren och vara biodlare det är så tråkigt. Så nu har vi sex stycken samhällen. Ett bra år blir det lite överskott, så för första gången kommer vi nog sälja lite grann. För att få tillbaka lite investering, det är ganska dyrt att starta upp, säger Linda Backlund.
Är det svårt att hålla på med bin? Är det en svår hobby?– Jag tycker att det är ganska svårt, jag har gjort ganska många misstag. Det finns så många områden. Först att se till att bina förökar sig på rätt sätt. Det viktigaste på sommaren är att det blir många bin när det börjar blomma, det ska man försöka bevaka så att drottningen lägger mycket ägg. Sedan är det att ta hand om honungen, det är väl det som de flesta tänker på när de tänker biodling, men det är egentligen ganska på marginalen och det är väldigt kul också. Det tar inte så himla mycket tid egentligen, säger Linda Backlund och tillägger:
– Jag tycker att det är en social hobby. Jag har blivit väldigt uppmärksam på vad som händer i naturen. Det har jag märkt på senare år att jag kolla hur blommorna blommar. Jag har blivit mycket mer uppmärksam på årstidsväxlingarna, det har varit väldigt positivt för mig.
Linda Backlund tror att det krävs mer av biodlare i norr.
– Här är det ganska tufft, någonstans så här långt norrut går gränsen för att odla bin. Så man får vara kanske ännu skickligare här för man har lite behov av att tajma och man har tur med vädret. Förra året var det katastrofalt dåligt med skörd.
Nu i augusti börjar biodlarna lägga grunden för det kommande året berättar Backlund.
– Det är nu man lägger grunden för kommande året så att det blir nog starka och att man fodrar dem väl och så. Isolerar och bonar om dem. På vintern förekommer inget yngel de försöker bara hålla sig varm genom att gå i klot jättenära varandra. I mitten är drottningen och det blir ganska varmt där, det blir över 20 grader där hon går. Sedan är de ute och rensflyger en vacker vårdag, de behöver göra sina behov efter att de suttit inne i kupa i sådär många månader. Efter att de gjort det brukar det sätta igång och yngla. Sedan någon gång i maj brukar vi börja jobba lite mer och rensa ut bottnar så att det blir rent. I juni börjar jobbet kan man säga då får man se till dem så att de inte svärmar.
Sedan två år tillbaka är hon ordförande för Luleå Biodlarförening. Föreningen firar i år 70 år. Det 80-talet medlemmarna i föreningen träffas oftast på vintertid då de bland annat har studiecirklar.
– Det är ganska mycket att lära sig och sedan blir det förutom de aktiviteter vi har planerat så blir det jättemycket snack om bin. Det finns hur mycket som helst att prata om, säger Linda Backlund.
Föreningen har även sökt pengar för att kunna köpa in saker för att även de som bor i lägenhet ska kunna börja med biodling.
– Vår målsättning är att vi ska kunna ta emot medlemmar som faktiskt bor i lägenhet. Det är lite krångligare för dem såklart. Vi är nästan där och det gör att vår förening har möjlighet att växa mer, säger Linda Backlund.