"Jag häpnade när jag såg konstruktionen"

Balkongkonstruktionen var alldeles för klen, menar experterna.Nu ska polisen utreda ansvarsfrågan.- Brottsrubriceringen är vållande till kroppsskada, säger Anna-Lena Jonsson, polisinformatör.

”De som byggde balkongerna har över huvud taget ingen kunskap om hur man gör”, säger Michael Lejon, Ale Specialsnickeri. FOTO: Göran Ström

”De som byggde balkongerna har över huvud taget ingen kunskap om hur man gör”, säger Michael Lejon, Ale Specialsnickeri. FOTO: Göran Ström

Foto: Göran Ström

Luleå2009-07-17 06:00
Orsakerna bakom onsdagens balkongras undersöks just nu av såväl polis som försäkringsbolag och experter inom trä- och konstruktionsteknik.
Under torsdagen rådde enighet om att infästningarna, de så kallade "balkskorna", var underdimensionerade och alltför klena.
- Jag häpnade när jag såg balkongerna. De som byggde dem har över huvud taget ingen kunskap om hur man egentligen gör, säger Michael Lejon, Ale Specialsnickeri, som fanns på plats för att inspektera balkongerna ytterligare.
Har du sett liknande exempel på slarvbyggen i Luleå?
- Jag ser det väldigt ofta i Luleå med omnejd. Privatpersoner utan kunnande bygger själva för att minska kostnaderna och det slarvas även inom byggfirmorna.
- Vi vänder oss alltid till WSP för beräknin-gar vid såna här byggen. Det har defintivt inte gjorts i det här fallet, säger Michael Lejon.
"För korta skruvar"
Även Lennart Elfgren, professor i konstruktionsteknik vid Luleå tekniska universitet, undersökte balkongerna under gårdagen.
- Det är infästningarna som har brustit. Skruvarna som har suttit i är för korta och
för klena, dessutom alldeles för få, säger han.
Brister det i balkongbesiktningarna bland fastighetsägarna?
- Ja, man har släppt på samhällets kontroll vid den här typen av byggnationer. För tio år gjorde byggnadsinspektörer besiktningarna, så är det inte längre.
Polisen ser allvarligt på händelsen och genomför en teknisk platsundersökning under fredagen.
- Även Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, är inkopplade. Ansvarsfrågan ska utredas. Brottsrubriceringen i det här läget är vållande till kroppsskada men mer kan vi inte kommentera just nu, säger Anna-Lena Jonsson, informatör vid polisen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om