"Jag blev arg på Göran Persson"

Det handlar förstås om politik när före detta jordbruksminister och vice statsminister, Margareta Winberg, S, talar på Kvinnobiblioteket i Luleå på kvinnodagen. Hon minns Stig Malms utsagor.- Jag var "fittstimmets ledare" och kvinnliga riksdagsledamöter beskrev han "som isbjörnar med stort arsle och litet huvud".

Foto:

LULEÅ2009-03-09 06:00
Hennes nyutkomna bok "Lärarinna i politikens hårda skola" är utgångspunkt. Det var Göran Perssons bok "Den som är satt i skuld är inte fri" som fick henne att skriva den. Hon kände inte igen hans beskrivning av den verklighet som hon hade delat med honom, hon ville komplettera och ge sin syn.
- Jag blev arg. Göran Persson förstorade sig själv och förminskade mig.
- Boken är samtidigt en kärleksförklaring till politiken. Jag berättar om vad som händer bakom fasaden, hur beslut kommer till och vad jag har upplevt och åstadkommit tillsammans med andra, säger hon.
Ändrad människosyn
Det var faderns död som fick Margareta Winberg att engagera sig politiskt. Han dog bara 56 år gammal. Hans njurar slutade fungera och han fick ingen vård.
- Han var "bara slipare i en sågbladsindustri" och tilläts dö i förtid. Jag ville göra något för jämlikhet och ändrad människosyn, säger hon.
Det började med praktisk politik hemma i Jämtland. Margareta Winberg ordnade barnomsorg i samhället där hon bodde. Sedan blev hon ledamot i förvaltningsutskottet i landstinget.
- Jag kvoterades in. Det har hänt mig flera gånger och jag har aldrig skämts för det. Som kvinna kan jag andra saker och bär på andra erfarenheter än män. Sedan frågar jag mig vilken måttstock på kompetens som används när män alltid anses som de bästa.
- Landstingsrådet Paul Eriksson sa till mig "Du är en duktig politiker men egentligen skulle du vara hemma och föda många barn".
Varvade listor
Margareta Winberg berättar också om fult spel kvinnor emellan. I samband med att hon valdes till ordförande i Socialdemokratiska kvinnoförbundet fick hon av en syster i kvinnodistriktet i Uppsala veta att "en vassnäst käring" inte var önskvärd.
- Jag kände på min näsa och den var rund, säger hon.
Kvinnoförbundet såg under Margareta Winbergs ordförandeskap till att Anna Lindh och Mona Sahlin blev invalda i socialdemokratiska partiets verkställande utskott. Hon är mycket glad över att det lyckades liksom att varvade listor blev verklighet till valet 1994.
- Listorna är något av det viktigaste som jag har varit med om att genomföra, säger Margareta Winberg.
Miljö och natur
Erbjudandet att bli jordbruksminister i Ingvar Carlssons regering kom som en överraskning för Margareta Winberg. Hon hade förväntat sig försvarsministerposten.
- Jag hade förberett mig genom att göra studiebesök på vårt regemente i Jämtland, säger hon.
Hon tackade i alla fall ja till att bli jordbruksminister och upptäckte snabbt att det innebar mycket mer än att ge bidrag till bönder.
- Det handlar om bland annat djuromsorg, miljö och natur, och det är nationellt och internationellt, säger Margareta Winberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om