Efter en veckas sommarledighet på Västkusten, där hustrun har rötterna, har Anders Josefsson arbetat intensivt inför valrörelsen.
– Det har aldrig känts så bra tidigare. Ett fantastiskt driv i partiet, det märks på stan. Vi har ett kraftigt växande medlemsantal, det strömmar till folk som vill engagera sig.
Varför söker de sig till M?
– De vill se en förändring. Det går inte att ha det som det har varit i Sverige de senaste åtta åren, med en brottslighet som är värst i OECD, sett till antal skjutningar.
Den grova kriminaliteten är inte lika märkbar som i södra Sverige men Josefsson menar att trygghetsfrågorna blir allt viktigare även här.
– Vi hade en gängskjutning på Tuna förra sommaren, bara det är helt bisarrt.
Själv växte han upp i Kyrkbyn i Gammelstad på 70-talet och beskriver barndomen som en ”Bullerbytillvaro”.
– Alla kände alla, en massa ungar i samma ålder. Jag hade en ensamstående mor som drev hushållet själv och jobbade heltid, imponerande i sig.
Han pluggade till civilingenjör och det politiska uppvaknandet växte fram, med udden riktad mot socialdemokratin.
– Jag är uppvuxen i ”DDR-Sverige”. Vi hade två tv-kanaler, telefonerna ägdes av Televerket och sossarna ville förbjuda parabolantenner. Så illa var det.
I mitten av 2000-talet blev han medlem av M, då ett regeringsbärande 30-procentsparti.
– Jag attraherades av frihetsbudskapet. Jag ville bort från pekpinnarna.
Bland dina politiska förebilder nämner du Margaret Thatcher och Donald Reagan.
– När jag växte upp var det de två som tydligast stod upp för frihet och demokrati och mot ondskan och förtrycket i de socialistiska diktaturerna, säger Anders Josefsson.
Sedan 2010 är han M:s gruppledare och efter förra valet inledde partiet en valteknisk samverkan och ett budgetsamarbete med S (se separat artikel).
Josefsson anser ändå att partiet har bedrivit sin egen politik, trots samsyn med S inte minst i den infekterade skoldebatten.
– Skolfrågan är en av få där vi har varit överens. I S-förslaget var det dessutom fler skolor som skulle läggas ned. Vi lyckades rädda skolan i Klöverträsk.
Vad har ni fått igenom för M-politik? Vad är du mest stolt över?
– Det gäller redan från förra mandatperioden, när vi lyckades få hit nya aktörer i byggbranschen. Vi sålde delar av Lulebos bestånd med motkrav att de ska bygga lika mycket. Utan detta hade vi haft en fruktansvärd brist på nya bostäder.
Samtidigt har befolkningssiffrorna bromsat in och Luleå rasade i Svenskt näringslivs rankning med plats 260 av 290 i fjol – trots M:s budgetkrav på S om förbättrat företagsklimat.
– Katastrofalt. Allting handlar om attityd och bemötande. Det första svar en företagare får när de kommer till kommunen kan inte vara ”Nej”. I stället borde man se fler lösningar och vara möjliggörare.
I dag är han kritisk till hur S har hanterat frågan.
– Tyvärr finns det sedan länge en kultur i Stadshuset, man ser inte företagens verklighet och tjänstemännen förstår inte sina roller. Vi har försökt förändra det men signalerna måste komma från högsta kommunledningen.
Bland andra av M:s hjärtefrågor kan nämnas en ambition att stärka kommunens attraktionskraft, möjliggöra fler höga husbyggen och centrum mer tillgängligt för bilisterna.
– Många förslag nu syftar till att stänga ner centrala Luleå. Det tas bort p-platser, gator smalnas av. Vill vi ha annat än caféer och frisersalonger måste man kunna ta bilen in till stan, handla och köra hem.
Alla borgerliga partier har satt stopp för en ny centrumplan för Luleå, som har saknat den i sju år efter ideologiska låsningar rörande miljömålen. Men att underlätta för biltrafiken menar Josefsson inte motverkar de långsiktiga målen om minskade utsläpp.
– Sveriges fordonsflotta står inför en omställning, snart hälften av alla bilar som säljs är eldrivna. På några års sikt kör alla dem, eller gasdrivna bilar.
Ni vill även sänka kommunskatten?
– Luleå är en extrem högskattekommun men att sänka med tio öre per krona är symboliskt för oss – en signal om att det är slut på slöseriet.
M fick närmare 15 procent i kommunvalet 2018. Vad landar ni på nu?
– Vi ska bli rejält mycket större, jag kan inte precisera mer än så, säger Anders Josefsson (M).