"Jag är en aning överraskad"

LULEÅ. Det blir ingen tvångsinlösen av Ekfors kraft. Det meddelade Hovrätten för övre Norrland i Umeå i sin dom i går.

Luleå2008-07-10 06:00
I november 2006 lämnade Energimarknadsinspektionen in en ansökan till fastighetsdomstolen om inlösen av Ekfors Krafts elektriska anläggningar och fastigheter. Energimarknadsinspektionen ansåg att en tillfredsställande förvaltning inte kunnat uppnås genom tvångsförvaltning.
I juni 2007 beslutade fastighetsdomstolen att företaget skulle tvångsinlösas av staten på grund av att bolaget enligt domstolen inte skött sina åtaganden på rätt sätt. Ekfors kraft överklagade till hovrätten, som nu river upp beslutet om tvångsinlösen.
Släckta lyset utan betydelse
Hovrätten konstaterar att det endast är bolagets åsidosättanden av ellagens bestämmelser som kan leda till tvångsinlösen.
Varken den avstängda gatubelysningen i Haparanda och Övertorneå kommuner eller höjningen av nättariffer under pågående tvångsförvaltning har någon betydelse för prövningen av tvångsinlösen.
- Vi visste alla att om vi hade förlorat hade det ur rättssynpunkt gett en utomordentligt tråkig signal om hur det ser ut i Sverige. Det är svårt att vinna mot stat och och kommun. Vi har inte den traditionen att skydda enskilda från allmänheten, säger Mikael Styrman, verkställande direktör för Ekfors kraft.
Tvångsförvaltarna stärkta
Den 1 juli i år trädde en ny lagstiftning om tvångsförvaltning i kraft. De nya bestämmelserna syftar till att ge en tvångsförvaltare bättre möjligheter att använda tvångsmedel och säkerställa sin rätt till betalning för förvaltningen.
Detta innebär att om Ekfors kraft AB inte frivilligt rättar till de missförhållanden som kvarstår - i huvudsak utebliven rapportering till Energimarknadsinspektionen - kan dessa avhjälpas genom ytterligare tvångsförvaltning.
Den nya lagstiftningen innebär därmed att staten inte kan tvångsinlösa Ekfors kraft AB.
"Ett steg i rätt riktning"
- Både ja och nej. Som enskild tenderar man alltid att förlora mot stat och kommun. Det har vägt ganska jämnt, med en övervikt för staten, så jag är en aning positivt överraskad. Det är ett steg i rätt riktning, säger Mikael Styrman.
Under de närmaste veckorna kommer Energimarknadsinspektionen att analysera hovrättens dom djupare.
- Sedan får vi ta ställning till om det blir en överklagan, säger Sara Källeskog, jurist vid Energimarknadsinspektionen.
Överklagandet måste ske senast den 6 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om