Sex partier drev i måndags igenom en minoritetsåterremiss i kommunfullmäktige, vilket innebar att det inte togs något beslut om D-hallen. Socialdemokraterna hade föreslagit att D-hallen (Nåidenhallen) ska rivas, för att man ska kunna använda den konstfrusna isytan under vintern.
Kultur- och fritidsförvaltningen och föreningarna måste nu planera för en radikalt nedbantad säsong, då den totala istiden i hallarna minskar med 20 procent när D-hallen inte kan användas.
– Jag skulle vilja påstå att det blir katastrof för vintern, säger Helge Lauritsen, ungdomsansvarig på Luleå Hockey.
D-hallen stängdes i början av november, då hallen har samma typ av konstruktion som Tarfalahallen i Kiruna där taket rasade in. På grund av pandemin har stängningen av D-hallen inte fått så stora konsekvenser då match- och träningsverksamhet ställts in.
– Hade vi haft fullt hade det fattats 45-48 träningstimmar varje vecka, det är det vi står inför nu. Det kommer att slå jättehårt mot ungdomarna, säger Helge Lauritsen.
På kultur- och fritidsförvaltningen ska man tillsammans med föreningarna försöka hitta lösningar som i någon mån kan kompensera för bortfallet av istid. Ungdomsverksamheten bedrivs i regel klockan 16-21 på vardagar. Hockeyungdomarna skulle också kunna träna tidigt på morgnarna, innan skolan börjar.
– Simmarna kör flera morgonpass i veckan, det är man inte van vid i de här idrotterna. Det är jättejobbigt naturligtvis men om alternativet är att man inte kan träna alls så, säger Patrick Zetterqvist, avdelningschef idrott och friluftsliv på kultur- och fritidsförvaltningen.
Helge Lauritsen talar om att minska ned på antalet träningstillfällen per vecka och att flera grupper kan få dela istid.
– Vi får väl 20 procent mindre istid än normalt. Det kommer att påverka möjligheten att ta in nya åkare. De som är duktigare kommer att få mindre istid och halkar efter i konkurrensen med åkare från andra orter, säger Jonas Tiger, kassör i Luleå konståkningsklubb och tidigare ordförande.
– Ett jättetufft slag mot ungdomsidrotten i Luleå, summerar Patrick Zetterqvist.
Diskussionerna om hur istiden ska fördelas kommer att ske efter semestern.
– Vi behöver tänka utanför boxen för att göra det så bra som möjligt. Sedan får politiken ta sin del av ansvaret i och med att beslutet är att fortsätta vänta, säger Patrick Zetterqvist.