Iskall hjortronprognos för inlandet

Kallperioden kring midsommar ställde till stor skada för hjortronen. Vill man fylla sin hjortronhink ska man bege sig till kusten – eller möjligen fjälltrakterna. För blåbären ser det bättre ut.

JORDGUBBAR. Det börjar lysa rött i landen nu men många jordgubbsplantor vid kusten frös bort i vintras. Bättre jordgubbsår blir det i inlandet och i norra delarna av Norrbotten.

JORDGUBBAR. Det börjar lysa rött i landen nu men många jordgubbsplantor vid kusten frös bort i vintras. Bättre jordgubbsår blir det i inlandet och i norra delarna av Norrbotten.

Foto: Göran Ström

LULEÅ2014-07-08 11:11

– Våren var väldigt kall och det var lite insekter i farten, vilket gjorde att det blev dålig pollinering av blommarna. Midsommarhelgen var kall och hjortronen är förstörda på många håll, säger Ann-Kristin Isaksson, trädgårdsrådgivare vid Hushållningssällskapets försöksstation i Öjebyn.

Kylan, regnet och på vissa håll till och med snön som drabbade Norrbotten i början av sommaren slog till när hjortronen blommade i inlandet.

– Det ser väldigt osäkert ut med hjortronen, säger Svante Renberg, bäruppköpare vid Svantes bär och vilt i Harads.

Vid kusten är hjortronen mogna om ett par veckor, tror han.

– Jag tror att det blir bra med hjortron om man säger från Harads och mot kusten. Vid kusten har de nog klarat sig allra bäst. Längre in i landet har det frusit bort mycket, säger Svante Renberg.

I fjälltrakterna blommade hjortronen senare. Där kan det fortfarande bli ett bra hjortronår, om förutsättningarna med värme och nederbörd blir de rätta.

Blåbärssäsongen är ytterligare någon vecka bort jämfört med hjortronen. Enligt Sveriges lantbruksuniversitets (SLU) årliga prognos blir det ett bra blåbärsår i Norrbotten, som ett normalår. Blåbären i södra Sverige har klarat sig sämre, på grund av vinterskador och frostnätter i maj. SLU påpekar att det blir stora lokala variationer och att det gäller att leta på rätt ställen.

En bild som Svante Renberg skriver under på.

– Vad jag har sett så ser det ut att kunna bli ett mycket bra blåbärsår fläckvis. Men fläckar gör ingenting. Jag tror dock att det blir ett ganska bra blåbärsår över lag.

För hallonen och jordgubbarna var vintern vid kusten tuff.

– Mycket frös bort runt jul. Det regnade och frös om vart annat och det blev liksom en isbark överallt som gjorde att många av plantorna frös bort. I inlandet och längre norrut tror jag jordgubbarna och hallonen klarat sig bättre, säger Ann-Kristin Isaksson.

Holger Henriksson i Överkalix odlar jordgubbar och där är självplockningen av jordgubbar igång sedan midsommar.

– Vi har ju tunnelodling till viss del och de bären är ju klara först. Men nu plockas det överallt och för vår del är det ett bra år, säger han.

Gunnel Zätterquist i Luleå är en erfaren bärplockare. Hon tror att det kan bli ett bra år för både hallon och åkerbär vid kusten.

– Åkerbären blommar då väldigt mycket men de har inte gått i kart ännu. Det här regnet som kom var välsignat, men nu beror det ju lite på hur det blir framöver. Och de hallonbuskar som jag tittat på har då haft väldigt mycket kart. Så det finns hopp, säger hon.

När det gäller lingonen är det för tidigt med spekulationer. SLU kommer med sin prognos i början av augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om