"Ishockey blivit en överklassport"

Hockeyprofilen Mikael Renberg ger skoningslös kritik åt dagens ungdomshockey.

KRITIK. Hockeyprofilen Mikael Renberg gick åt hårt mot dagens ungdomshockey i SVT:s "Hockeykväll Special".

KRITIK. Hockeyprofilen Mikael Renberg gick åt hårt mot dagens ungdomshockey i SVT:s "Hockeykväll Special".

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-09-10 07:33

Under onsdagskvällen sände SVT "Hockeykväll Special" och där var bland annat ungdomsidrotten i fokus. SVT:s expert Mikael Renberg delade där ut skarp kritik mot dagens ungdomshockey.

Han menade att klimatet inom ungdomshockeyn blivit obehaglig och att barn slås ut i tidiga elitsatsningar.

– Man slår ut barn i en ålder där man inte är helt säker på vem som i slutändan kommer bli bra, man chansar tidigt. Man håller varandra lite bakom ryggen, det är polare som är tränare och man ställer upp för varandras barn och man tar ut spelare på de premisserna också, säger Mikael Renberg i SVT:s program.

Detta kommer få stor betydelse inom några år.

Läs NSD:s stora reportage om elitsatsning bland barn

– Eliten skiter i bredden. Junioridrotten blir större och större och då blir följden att det blir viktigt att vara bra när man är 18-20 år. Då börjar man inte satsa när man är 15 utan när man är elva, för att vara bra i Junior-VM exempelvis, säger han.

Mikael Renberg anser också att klubbarna själva borde stå för utrustningen till barn och ungdomar. Detta för att fler ska kunna börja med hockey.

– Idag har ju ishockey blivit en överklassport. Det är inte många ensamstående föräldrar som har råd att låta sina barn spela ishockey, säger han i SVT:s program.

Se inslaget på SVT här.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om