Isen lägger sig - då seglar Oden till Antarktis

Att isarna redan börjat lägga sig utmed kusterna, samtidigt som isbrytaren Oden hyrts ut, oroar Sveriges redareförening.Men inte Luleås hamnchef, Leif Åberg:- Nej, det gör jag inte. Vi har Ymer, Atle, Frej och Ale.

Luleå2010-12-07 06:00
Förra vinterns bekymmer, då fartyg fastnade i isen, gör att Sveriges redareförening är kritisk till uthyrningen eftersom det kan innebära problem för sjötrafik och industri.
Oden, Sveriges största isbrytare, befinner sig i Chile. Redo för avfärd mot Antarktis. En tripp som beräknas pågå 7-8 veckor.
Mikael Sandström, vill vardags kapten på Frej, berättar att isbrytaren kommer att ha 72 forskare ombord - från jordens alla hörn. Dessutom ska Oden bryta isen till en amerikansk forskningsstation där, för att fartyg ska kunna komma in med förnödenheter.
Redarföreningens kritik kallar han ett hugskott.
- Det är befängt att tro att det skulle bli problem bara för att Oden inte är där. Problemen förra året får fartygen ta på sig, säger Sandström nu kapten på Oden.
- Vi kan inte förbjuda, bara säga att vi inte erbjuder assistans, säger han om fartyg som vill gå i fel vatten.
Inga problem - ännu
Leif Åberg konstaterar att det även finns andra mindre fartyg att tillgå, om isläget skulle bli riktigt illa.
- Ett riktigt styggt isläge kan leda till att ett och annat fartyg kan få vänta någon timme.
Han påpekar också att bekymmer med isarna brukar inträffa först i februari-mars, då Oden är på väg hemåt.
- Uppdraget avslutas i slutet av februari. Hon kommer hem en bit in i mars månad, säger Tomas Årnell, rederichef för isbrytarna vid Sjöfartsverket.
Han konstaterar också att man får betalt för uppdraget, vilket gör det möjligt att hyra in ersättningstonage.
- Dessutom har vi ett samarbetsavtal med Finland i Bottniska viken, säger han och berättar att det i grannlandet finns åtta isbrytare.
Han är övertygad om att man, utifrån den trafik man räknar med, kommer att klara av vintern.
- Stockholm och norrut är det absolut inga problem. Det är i så fall i övriga områden och då behövs det ofta fler och mindre enheter, säger Årnell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om