Isen håller inte

- De bör undvika att köra på isbelagt vatteni fjällen, säger Per-Olov Wikberg på Fjällsäkerhetsrådet.

Luleå2011-12-30 09:24

Det milda vädret gör isarna förrädiska. Fjällsäkerhetsrådet går därför ut med en varning till skoteråkarna.
Den senaste dödsolyckan inträffade på julafton då en 83-årig kvinna i Arjeplogs kommun körde genom isen och drunknade

Dubbslarv
Fjällsäkerhetsrådet vid Naturvårdsverket skriver i ett pressmeddelande att isarna i Norrbottensfjällen är ovanligt förrädiska och varnar skoteråkarna.

- Fjällsäkerhetskommittéerna varnar för ovanligt förrädiska isar på sjöar och vattendrag, ända från Dalarna till Norrbotten, säger Per-Olov Wikberg, samordnare på Fjällsäkerhetsrådet.

Länsstyrelsen har gett Sifo i uppdrag att undersöka skoterägarnas vanor. Undersökningen bland 700 skoterägare visar att varannan inte har med sig isdubbar vid snöskoterkörning på isar.

Bara var femte har alltid med sig isdubbar.

"Isdubbarna ska sitta stadigt runt halsen, högt upphissade under hakan och utanpå kläderna. Då är de lätta att få tag på och man skadar sig inte på dem när man ramlar i. Det är även viktigt att öva på hur man använder isdubbarna", skriver Fjällsäkerhetsrådet.

Hör inte signalerna
I snitt dör fem skoteråkare i hela landet varje år i drunkningsolyckor. Det motsvarar nästan varannan skoterrelaterad dödsolycka. Motorljud och vibrationer gör att skoterföraren inte upptäcker isens varningssignaler på samma sätt som en skid- eller skridskoåkare.

En snöskoter kan ta sig långt ut på svag is eftersom hastigheten ofta är hög och den viktfördelande ytan relativt stor.

Fakta Att tänka på vid färd på is

Kör inte över okända vattendrag. Inte ens utmärkta "ruskade" leder är någon garanti för att isen håller. De visar bara var isen normalt är säkrast.

Isen är ofta extra svag när den ligger på vatten som rör sig; vid utlopp och inlopp, efter frusna vattendrag och på reglerade sjöar. Isen är också svagare vid vass, bryggor, broar, uddar, sund och grund.

Kör aldrig ensam och håll avstånd mellan snöskotrarna. Låt kapellet vara öppet på eventuella passagerarpulkor.

Källa:
Fjällsäkerhetsrådet
vid Naturvårdsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om