Isen behåller greppet

Isläget i Luleå skärgård, och Bottenviksområdet i stort, är enligt oceanograf Lisa Lind på SMHI normalt. Det innebär att isarna är väldigt förrädiska nu.- Isen försämras snabbt och det kan hända väldigt mycket från morgon till kväll när det är varma dagar, säger hon.

Isbrytaren Frej ligger vid gamla malmkajen samtidigt som Ymer assisterar utanför Luleå.FOTO: magnus pehrsson

Isbrytaren Frej ligger vid gamla malmkajen samtidigt som Ymer assisterar utanför Luleå.FOTO: magnus pehrsson

Foto: magnus pehrsson

LULEÅ2010-05-07 06:00
Lisa Lind uppger på torsdagsmorgonen att det fortfarande ligger is en bra bit ut i Bottenviken men att den ruttnar och försämras dag för dag.
- Man ser öppna smälthål redan. Isen kan vara tjock på sina ställen men den är pipig och porös vilket ger dålig hållfasthet. Iskristallerna faller lätt sönder och isen upplöses snabbt, säger hon.
Börjar tina
Johnny Stålarm, fiskare på Hindersön, talar också om för årstiden normala förhållanden i Luleå skärgård och avråder människor från att ge sig ut på isen. Själv körde han skoter på skärgårdsisen så sent som på tisdagen.
- Vi som bor härute känner ju till isförhållandena väldigt väl och vet var det går att ta sig fram och inte. Men det kan ha varit sista turen också för mig i tisdags. Det börjar tina ganska mycket, säger han.
Ingen kärnis
Speciellt för i år är enligt Johnny Stålarm att det inte finns någon kärnis.
- Vi har snöis och den ligger längre, säger han.
Förra året kunde Johnny Stålarm ta båten från Hindersön till Luleå den 13 maj. Han tror att det blir en några dagar senare premiär i år.
- Jag tror på en första tur någon gång mellan den 15e och 20e maj, säger han.
Israpport
Bottenviken: I centrala och östra delen av Bottenviken 30-60 cm mycket tät drivis med grova flak och vallar. En 20-40 nautiska mil bred råk går från Malören via Norströmsgrund och vidare längs svenska kusten till Norra Kvarken. Strax nordost om Nordströmsgrund är råken bara 5-10 nautiska mil bred med enstaka grova flak. I råken i Skellefteåbukten förekommer en del grova flak.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om