Öhemsskolan flyttar ut klassrummet till skolskogen

Efter beslut om skolnedläggning invigdes under torsdagen Öhemsskolans skolskog med vindskydd. "Det är tack vare eldsjälar", Ewa Marie Zetterkvist, verksamhetsledare och regionsamordnare.

Tillsammans med elever från Öhemsskolan klipptes bandet för invigningen av skolskogen.

Tillsammans med elever från Öhemsskolan klipptes bandet för invigningen av skolskogen.

Foto: Ebba Wettainen

Luleå2022-04-22 15:00

Intill vattnet och skogen nära Öhemsskolans fritidshem i Gammelstad invigdes skolans skolskog. Efter en tromb år 1997 bildades en skogsglänta och där hittar vi numera skogen som är till för lärande i naturen.

Tillsammans med fritidselever i årskurs två och tre klipptes det röda bandet. Fritidseleverna fick under invigningen även lösa uppgifter med hjälp av skogens material och sedan väntade korvgrillning för hela slanten. 

undefined
Tillsammans med elever från Öhemsskolan klipptes bandet för invigningen av skolskogen.

Efter att Tunaskolan startat en skolskog 2018 såddes fröet hos Åsa Öystilä, fritidshemsutvecklare på Luleå kommun, att även Öhemsskolan skulle vara intresserade av en. Åsa tog kontakt med Ewa Marie Zetterkvist, verksamhetsledare för intresseföreningen Skoglig samverkan och regionsamordnare för Skogen i skolan, och arbetet sattes igång.

– Tanken med att skolan är nära är att eleverna ska kunna komma till skolskogen regelbundet och ha undervisning i allt från slöjd och musik till idrott och matte, säger Åsa Öystilä.

undefined
Åsa Öystilä och Ewa Marie Zetterkvist är nöjda över invigningen.

Placeringen av skolskogen kom naturligt då Öhemsskolan länge har nyttjat skogen för utflykter och aktiviteter. Fritidseleverna berättar att de haft en skolskog tidigare men att den som nu invigs är mycket större och friare. 

De ser fram emot att få vara ännu mer i naturen.

– Det började med att vi bara skulle bygga ett vindskydd men efter ett fantastiskt samarbete med Ted Nilsson och Johan Kristoffersson slutade det även med en grillplats och bänkar, säger Åsa Öystilä.

undefined
Ted Nilsson från Skogsstyrelsen och Johan Kristoffersson från Luleå kommun var på plats och berättade om sitt arbete med Skolskogen.

Ted Nilsson är arbetsledare för naturnära jobb i Skogsstyrelsen och har tillsammans med ett tiotal nyanlända kvinnor och män byggt upp vindskyddet och grillstaden med bänkar.

– Det är enormt kul att se att så många får glädje av det jobb vi gör, både de barn som får ta del av det men också de som har fått jobba med projektet. Det är framförallt kvinnorna som har byggt vindskyddet. Sen har vi tre män i gänget som till och med fått upp intresset för byggbranschen så mycket att de sökt sig vidare till studier inom det, bara en sån sak, säger Ted Nilsson.

Vad krävs för att upprätta en skolskog?

– För att starta upp en skolskog krävs det nästan en eller flera eldsjälar som är intresserade att vara ute med eleverna, så tack vare dem och att man känner till att Skogen i skolan finns kan vi starta upp såna här projekt, säger Ewa Marie Zetterkvist.

Öhemsskolan har nu ett så kallat nyttjanderättsavtal för just den här skolskogen, men även allmänheten och andra skolor får nyttja den.

– Så länge man nyttjar den med respekt, det är ändå skolans bygge som de satsat pengar på, säger hon.

undefined
Bygga torn med träklossar var en av övningarna som stod på schemat för eleverna.

Efter beslut i kommunfullmäktige är det klart för storskola i Gammelstad och i samma veva som invigningen hotas Öhemsskolan av nedläggning, men det ser varken pedagogerna eller projektsamordnarna som något bekymmer när det kommer till skolskogen.

– Vi får väl se vad som händer med nedläggningen. Även om vi skulle hamna på skolgården inne i centrum är det fortfarande nära hit och skogen finns kvar, säger Åsa Öystilä.

Projekt för ytterligare en skolskog är på ingång och Mariebergsskolan ska få en i anslutning till skolgården. Upprättande av vindskydd väntas efter sommaren. Skolskogen är ett samarbete mellan Skogen i Skolan Norrbotten, Öhemsskolan, Åsa Öystilä Fritidshemsutvecklare, Naturnära Jobb och Luleå kommuns skogsförvaltning. 

Det här är en skolskog

En skolskog är ett avgränsat område som efter överenskommelse med markägare disponeras av skolan för bland annat lektioner, lek och utevistelser.

Det finns inga särskilda krav på hur en skolskog ska se ut eller hur stor den ska vara. Skolskogen utformas av varje enskild skola utifrån lokal förutsättningar.

Målet med skolskogen är att nå upp till läroplanens mål inom alla ämnen och öka kunskapen om exempelvis hållbart brukade skogar, ekosystemet och skogens roll i samhället.

Källa: Skogen i skolan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!