Invandrare utbildas för katastrofinsatser

Sunderby folkhögskola drar i januari igång utbildning av invandrare för nationella och internationella katastrofinsatser.- De kan bidra med stort mervärde, säger skolans rektor Kurt Pettersson.

Sunderby folkhögskolas rektor Kurt Pettersson vill utbilda invandrare för katastriofinsatser. FOTO: Pia Hanzi

Sunderby folkhögskolas rektor Kurt Pettersson vill utbilda invandrare för katastriofinsatser. FOTO: Pia Hanzi

Foto: Pia Hanzi

LULEÅ2010-08-21 06:00
Utbildningen bygger på en förstudie som gjordes under första kvartalet i år. I den beskrivs kompetensen som finns hos invandrare utifrån deras etniska, religiösa, kulturella och språkliga bakgrund.
Utbildningen ska göra kursdeltagarna anställningsbara på arbetsmarknaden nationellt och internationellt. Intervjuer som gjorts med företrädare för Myndigheten för samhällsskydd och Röda Korset visar på ett stort stöd för utbildningen och att invandrare med denna kompetens kommer att kunna spela en viktig roll i deras insatser.
Genomgångar som gjorts i Luleå-området visar att det finns 350 invandrare som uppfyller kraven för att antas till utbildningen. Hälften av dem har gymnasial utbildning och hälften av den gruppen också eftergymnasial utbildning.
Utbildningen i Sunderby folkhögskola kommer att ha plats för 16 invandrare och kommer att pågå från januari till oktober. Rektorn Kurt Pettersson ser möjligheter att i kommande steg gå från nationell till internationell intagning av kursdeltagare.
Utbildningen kostar knappt två miljoner kronor och genomförs som ett EU-projekt. Arbetsförmedlingen och landstinget medfinansierar med sammanlagt 750 000 kronor, men 250 000 måste tillskjutas av andra aktörer.
Luleå kommun har fått en förfrågan om att bidra med 250 000 kronor, men utvecklingskontoret säger nej. På måndag kommer ärendet upp i kommunstyrelsens plan- och tillväxutskott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om