De båda medverkade i "Konsumentbloggen" på nsd.se.
Där kunde du som hade konsumentfrågor få svar.
Att det kan uppstå frågetecken och missnöje vid köp av hus, bostadsrätter och bilar är inget nytt.
Dessa frågor har konsumentrådgivningen i Luleå haft på bordet i alla tider.
Snåriga avtal
Någort grovyxat kan man säga att två femtedelar av alla ärenden handlar just om boende eller bilar.
Under senare år har dock ärenden kring telefoni, tv och internet seglat upp som den största. 18,3 procent av konsumentvägledningens frågar handlar om dessa områden. Det kan vara frågor som rör reparationstider, avtal som är snåriga och krångliga, ångerrätt, dålig täckning, lång leveranstid och att det man köpt inte fungerar som det ska.
Vad beror det på? Är vi dåligt pålästa?
– Ja, så är det. Vi är litet godtrogna, eller jag kanske skulle säga aningslösa. Sedan kan man ju tycka att vad gäller försäkringar så är det ju ofta väldigt komplicerade. Vi hade också en person som hade beställt en vara men inte fått den. Svaret från företaget var att "han kan skicka tillbaka den!".
Försäkringsfrågor
Ekonomiska spörsmål och försäkringsfrågor har tillsammans med området vardagsekonomi utgör cirka tolv procent av alla konsumentfrågor.
Hur är kundens ställning i Luleå?
– Kundens ställning här är stark. Dessutom är näringsidkarna i Luleå bra. Procentuellt så har vi få klagomål i Luleå kommun.
Gymnasieskolan kunde göra mer för att få den uppväxande generationen mer uppmärksammad och kunnig i just konsumentfrågor anser Linda Häggström och Johan Sundberg. De menar också att "något" borde göras åt de företag som lånar ut pengar till främst unga människor som sedan inte kan betala tillbaka.
– Många ungdomar får problem med kronofogden på grund av alla sms-lån.