Gymnasieskolan i Luleå ska ansöka om att bli en certifierad IB-skola och på så sätt kunna starta utbildningen IB Diploma Programme.
IB står för International Baccalaureate och är ett tvåårigt gymnasieprogram, med en internationell läroplan och där all undervisning bedrivs på engelska. Utbildningen finns redan på flera andra svenska gymnasieskolor, och nu är förberedelserna i full gång att även kunna starta en sådan i Luleå.
– Det är jätteroligt. Det är spännande och viktigt för vårt samhällsbyggande och vår samhällsomvandling, att vi måste kunna erbjuda det här, säger Eva Lindbäck.
Hon fortsätter:
– Det är för att möta behovet av de som kommer till våran kommun, som har med sig barn och är från andra länder, som kanske ska jobba i de här nya industrierna som växer fram.
För att utbildningen ska bli treårig kommer den inledas med ett förberedande år, ett så kallat preparandår. Där eleverna kommer läsa svenska gymnasiekurser på engelska.
– Man bygger på med ett år. Då går man efter den svenska läroplanen men det är anpassat så att det ska passa ihop med de två åren som man går sen. Men där är vi bara i planeringstadiet än, säger Eva Lindbäck.
Jonas Jönsson är rektor för samhällsprogrammet och humanistiska programmet på Luleå gymnasieskola, och kommer även bli rektor för IB-programmet. Han har precis avslutat utbildning för att bli auktoriserad rektor inom IB-systemet.
– Det är intressant och spännande. Till en början tänkte vi nog att det speciella kommer bli att bedriva undervisning på engelska. Men sen har jag blivit varse om att det är mycket mer än så. Det är en annan skolform, det är inte svensk gymnasieskola när man har Diploma Programme, utan man följer styrdokument från International Baccalaureate Organisation, säger han.
Han menar att hela verksamheten kommer fungera på ett annat sätt där även betygsystemet kommer skilja sig från det svenska skolsystemet.
– Det blir betyg ett till sju och för att få examen från International Baccalaureate behöver man ha minst fyra i genomsnitt på den här sjugradiga skalan.
Hur blir det med kärnämnet svenska, när all undervisning bedrivs på engelska?
– Vi utgår ifrån att de flesta inte kommer kunna svenska och kanske heller inte ha för avsikt att lära sig det. Om man vill och önskar lära sig svenska eller fortsätta ha svenska, så kommer vi ordna så man kan göra det. Men det kommer gå alldeles utmärkt att inte läsa svenska.
Inom programmet finns sex block av ämnen som eleverna väljer kurser från. Det finns även tre obligatoriska kurser som kallas för "core", kärnan. Dessa är: Theory of knowledge, Creativity, activity and service och The extended essay som motsvarar gymnasiearbetet.
Programmet kommer kunna sökas av både elever som gått svensk grundskola och de som är inflyttade från ett annat land.
– Det är en rent högskoleförberedande utbildning och man kan söka till universitet i många olika länder. Det är en internationellt erkänd examen, det är därför vi har valt att välja det systemet. Om man ska kunna gå på svensk högskola eller svenskt universitet, så behöver man välja att läsa svenska. För annars har man inte allmän behörighet.
Preparandåret beräknas kunna starta hösten 2024 och IB Diploma Programme hösten 2025.