Natofrågan splittrar S, medan tiden för den interna så kallade medlemsdialogen börjar rinna ut. I många arbetarekommuner har ännu inga debatter eller medlemsforum ägt rum, i väntan på partiets digitala stormöten om en dryg vecka (se faktaruta).
Samtidigt höjs kritiska röster bland tongivande socialdemokrater nationellt, både vad gäller ett Natomedlemskap i sig och den snabba process som nu sker. Exempelvis har tungviktare som tidigare statsministrarna Göran Persson och Stefan Löfven, liksom förre biträdande utrikesminister Pierre Schori alla uttryckt skepsis över det forcerade tempot.
Haparandapolitikern Marlene Haara (S), ordförande för S-föreningen Tro och solidaritet i Norrbotten, tillhör det kritiska lägret.
– Jag har alltid hyllat den svenska alliansfriheten och inte tyckt att vi ska gå med i Nato. Processen går för fort, bara för att vi ska göra samma sak som Finland.
Hon oroas över att Sveriges handlingsutrymme i själva verket är litet, oavsett vad som sägs från S-regeringen och statsministerns sida.
– Det är inte vi som bestämmer om vi ska vara med i Nato, utan Putin och Finland. Därför blir det ingen nyanserad diskussion, utan bara Natoanhängare som flyttar fram positionerna.
De mer kritiska rösterna, menar Haara, riskerar att bemötas på samma sätt som i Finland, där en klar majoritet av medborgarna nu tar ställning för ett medlemskap.
– Vi firade 1 maj gemensamt med S i Torneå och där är den allmänna opinionen att Finland ska gå med. Men om man säger att man inte vill det, då är man plötsligt Putinanhängare. Olyckligt om vi hamnar där i Sverige också.
Hon ifrågasätter varför Sverige måste ansöka om medlemskap samtidigt som grannlandet i öster.
– Att forcera fram ett beslut utan att veta vad det innebär känns inte ok. Måste vi synkronisera oss med Finland? De har varit i krig förut och då har vi kunnat hjälpa dem oavsett.
Är det en dialog som förs om Nato inom S eller har partistyrelsen redan bestämt sig?
– En samvetsfråga. Utifrån det som framkommer i nyheterna verkar det som att S redan har bestämt sig men jag hoppas att vi tänker till några varv till, säger Marlene Haara (S).
Även SSU:s riksordförande Lisa Nåbo har uttryckt att Sverige inte bör gå med i Nato. Därefter har ungdomsförbundet haft diskussioner, både nationellt och lokalt.
– Generellt är medlemmarna kluvna. Svårt att känna vare sig starkt ja eller nej till Nato, säger länsordförande Samuel Pettersson.
Han har själv varit för den svenska alliansfriheten tidigare.
– Den har tjänat oss väl. Men nu har vi ett annat säkerhetsläge och då måste vi fundera var Sverige ska vara om 20 år. Jag har inte landat i en egen uppfattning ännu.
Däremot ställer han sig bakom riksordförandens krav på ett kärnvapenfritt Sverige, oavsett ett framtida Natomedlemskap.
– Olycklig utveckling om det skramlas mer med vapen och rustas upp. Men som jag har förstått det är det upp till varje medlemsland att avgöra om man vill ha kärnvapen, och i dag har bara vissa medlemsländer det.
Inför de digitala stormötena förväntar han sig mer kunskap om medlemskapets för- och nackdelar.
– Jag vill få en klarare bild av den fortsatta processen men också hur läget är bland övriga i partiet. I slutändan avgör vi själva vår säkerhetspolitik i Sverige, säger Pettersson.