"Energin fick mig att nästan börja gråta"

I snart två terminer har klassen i den nystartade utbildningen Street styles ägnat intensiva dagar för att nå sina mål. ”Det vore en dröm att få jobba med dans i någon form”, säger Elin Söderlund.

Kai Ling Goh, David Jonsson och Simone Kostenius tycker att året på utbildningen har utvecklat dem som dansare.

Kai Ling Goh, David Jonsson och Simone Kostenius tycker att året på utbildningen har utvecklat dem som dansare.

Foto: Pär Bäckström

Luleå2022-05-23 10:00

Inne i aulan på Sunderby folkhögskola finns denna dag fyra av nio deltagare i utbildningen Street styles. De har gallrats ut av ett 15-tal sökande som i pandemitider fick göra sina auditions genom att spela in en film på sig själva när de dansar. 

För Elin Söderberg, 21 år, från Kalix var det självklart att söka in när hon fick syn på att utbildningen skulle starta. Hon upptäckte street dance när hon gick på mellanstadiet, och sedan dess har hon inte kunnat släppa den.

– Den första gången jag var på ett jam, jag tror det var 2013, så ville jag nästan börja gråta för det var så fantastiskt att se energin och kemin som skapas i rummet av dansare. Jag kände mig så hemma, berättar hon.

Under uppväxten i Kalix fanns inte alltför många möjligheter att utöva sitt dansintresse, under några år var hon tränare i street dance. Men med tiden kände hon att hon ville satsa mer på att utvecklas och lära sig mer för egen del.

– Jag hade krämat ut allt jag hade och behövde få mer inspiration på annat håll. Lägligt nog startade den här utbildningen så pass nära mig, bara en timme ifrån Kalix så jag började utbildningen för att utvecklas och göra det jag älskar, nu medan min kropp är så pass ung och jag kan lära mig som mest. Jag tänkte att jag hade kunnat utbilda mig till annat och göra detta senare, men varför inte ta chansen nu när den kom till mig. 

Har du någon tanke om att kunna ha dansen som ett jobb? 

– Det hade absolut varit en dröm att kunna jobba med dans på olika sätt, på scen eller i skolor. Men tyvärr är det väldigt svårt att ha en inkomst på bara dans. Det är en bransch som är svår att ha som heltidsjobb. De flesta som jobbar professionellt behöver ha ett annat jobb på sidan om. Jag ser detta som ett perfekt tillfälle att utvecklas så mycket som möjligt och så får jag fundera på vad jag vill göra sedan. Men dansen kommer alltid finnas i mitt liv. 

Vad lockar?

– Jag gillar hiphopmusiken, gillar att lyssna på funk. Men så blir jag också väldigt tagen av kulturen. Hiphopen är fortfarande underground och anses inte vara lika fin som balett och den moderna dansen som fått ta mer plats. Man ser mer och mer att det blir mer street och hiphop och jag får generellt är ett varmt intryck av hiphopkulutren. 

Under ett antal år åkte Elin Söderberg på ett årligt dansläger i Älvsbyn och det var under det första lägret som hon på riktigt fastnade för street dance.

– Det var första gången jag fick känna på den gemenskapen som fanns i dansen. Det är svårt att beskriva hur det känns. Men det är likt när man är på fotbollsmatch eller hockeymatch där alla blir så uppfyllda av samma glädje och energi och alla är där för samma ändamål. Det är roligt att vara i samma rum som många andra likasinnade.

För några veckor sedan var klassen till Up north battle i Umeå, ett två-dagarsevent som innehåller både workshop och tävling. Elin Söderberg ställde upp i två av klasserna och vann Be girl-uttagningen till SM och får därmed tävla i SM i Norrköping till hösten. Klasskompisen David Jonsson vann open style rookie.

– Jag hade aldrig vågat göra det om jag inte fått utvecklas här utan den här utbildningen. Nu känner jag mig mycket tryggare. Den här utbildningen har gett mig så mycket. Min kropp mår så bra av att träna så regelbundet. Mina vanor är helt annorlunda och jag har fått vänner för livet. Jag har lärt mig väldigt mycket bra teknik och blivit mer kreativ inom dansen. Jag har hittat nya stilar som jag inte trodde att jag skulle tycka om. Bland annat har jag testat house för första gången. Jag gillar att det är en dansstil, men mycket fotarbete, det går fort och är pumpig musik som jag får mycket energi från, förklarar Elin.

Utbildningen har utvecklats av trion Ann Strandberg, Jouni Vesa och Marie Turesson som alla tre på sina håll undervisat i street dance i sina respektive föreningar.

– Vi kände att vi tillsammans ville skapa en utbildning för elever som är intresserade av dans och vill satsa extra på det, säger Ann Strandberg. 

Det hela utmynnande i en ettårig grundutbildning där första klassen går ut om några veckor. Ann Strandberg säger att inriktningen är att ge eleverna en så bred grund som möjligt under året. 

–  Vår tanke med utbildningen är att ge deltagarna ett smörgåsbord av dans. Man får testa och se vad som passar en och hitta sin egen väg in i dansen. Eller så vill man bara gå här för att få ett roligt år, utan att ha några andra ambitioner med dansen. Deltagarna är en blandad skara men alla har dansat tidigare. Vissa har freestyle som grund, andra har cheerdance, eller hiphop och breaking. Någon har dansat i tio år medan andra bara i något enstaka år. Det är lite klurigt att ha en så spretig grupp men det har gått bra att sammanföra en grupp. Om man har lätt att lära sig koreografier så kanske man behöver lära sig att improvisera. Det finns alltid något att jobba vidare på, konstaterar hon.

Inför att utbildningen skulle starta inventerades lämpliga lokaler på folkhögskolan och landade i att det var aulan som lämpades sig bäst. Möblerna plockades ut, golvet slipades och en stor spegel monterades på en av väggarna. Det hela är dock en provisorisk lösning. I höst är planen att utbildningen ska flytta in i den röda träbyggnad intill som nu byggs om för att kunna fungera som ett efterlängtat dansens hus. 

Streetdance

Hiphop: Hiphopdans är ett samlingsnamn för alla dansstilar som dansas till hiphopmusik. Tung och utmanade dansstil som kräver attityd, fotarbete och coola grooves.

Breaking: Akrobatisk dansstil med ursprung från gatorna som växte fram på 70-talet i USA. Stilen föddes ur hiphopkulturen.

House: En blandning av stepp, jazz och afrikansk dans, som dansas på upptakten.

Popping: En dansstil med många effekter. Stilar som tillhör är slowmotion, waves, slides, isolations och stepping.

Källa: dansakademi.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!