För att se till att lagen följs har varje länsstyrelse tillsatt en speciell tillsynsenhet som bland annat utför fysiska och digitala kontroller med hjälp telefon och mejl. Utöver det för även gruppen dialog med allmänheten och företagare som har frågor kring ämnet.
I Norrbottens län jobbar just nu sex tillsynshandläggare med frågan och generellt upplever man att det har varit en intensiv start.
– Vi har tillsatt en ny pandemitillsynsgrupp, orienterat oss i sakområdet och haft en hel del påringningar från allmänheten och verksamhetsutövare i länet, säger Lina Segelund, enhetschef för pandemilagens tillsynsgrupp i Norrbotten.
I nuläget har man utfört ungefär 30 fysiska tillsyner och 15 digitala.
Finns det inte risk att folk fuskar under digitala tillsyner?
– Nej, utöver kontrollerna finns det även formulär och bilder som måste skickas in. Jag tycker också att det finns en upplevelse om att folk vill göra rätt för sig, alla vill ju få ned smittan.
Tillsyner i butik går bland annat ut på att se om det finns tydliga skyltar vid entrén som hänvisar till maxantalet besökare, om huruvida det finns handsprit eller annan möjlighet till handrengöring och även en inre granskning.
En av de butiker som blivit besökt av tillsynsgruppen är Clas Ohlsons på Storheden, som uppskattar initiativet.
– Perfekt att de är här och kollar så att folk sköter sig, det är bara tillsammans vi kan stoppa den här smittan, säger Roger Lampinen, arbetsledare.