"Inte ovanligt att de hamnar i grubblerier"

Afghanistan är ett av de svåraste länder i världen för personer som lämnar islam för kristendom eller ateism. Det bekräftar Migrationsverket.

Inte ovanlig. Med de långa handläggningstiderna kan det blir en naturlig konsekvens att det sökande hamnar i religiösa grubblerier, säger Anna Lindblad, rättslig expert på Migrationsverket.

Inte ovanlig. Med de långa handläggningstiderna kan det blir en naturlig konsekvens att det sökande hamnar i religiösa grubblerier, säger Anna Lindblad, rättslig expert på Migrationsverket.

Foto: Tomislav Stjepic

LULEÅ2018-03-12 09:16

Att åberopa ateism som asylskäl är ingen ny företeelse, understryker Anna Lindblad som är rättslig expert på Migrationsverket.

– Det är inte ovanligt att när unga personer byter ut sin tillvaro i exempelvis Afghanistan eller Iran mot Sverige så hamnar de, precis som Ali säger, i religiösa grubblerier. Det är ärenden som vi på Migrationsverket bedömer varje vecka. Som ateist skyddas man av Europaparlamentets flyktingparagraf precis på samma sätt som andra religioner, säger Anna Lindblad.

Hon betonar att ateister utreds på samma sätt som övriga. Likt andra asylärenden är den sökande som ansvarar för att övertyga utredaren om sin förändrade tro.

– I utredningen ingår också att vi tittar på landinformation. Hur ser det ut för ateister i Afghanistan? Där kan informationen vara begränsad när det gäller ateister jämfört med konvertiter som lämnat islam för exempelvis kristendom, säger Anna Lindblad.

Vadå komplicerat? Har Migrationsverket inte kännedom att Afghanistan är en av länderna där ateister kan dömas till döden?

– Komplicerat är kanske fel uttryck. Afghanistan är ett av de svåraste länderna i världen när det handlar om konvertering eller ateism.

Hur vanligt är det att ateister får uppehållstillstånd?

– Om man lämnar en trovärdig berättelse och den framåtriktade riskbedömningen stöder ansökan finns det absolut möjligheter i enskilda fall att få beviljat ett uppehållstillstånd och få en flyktingstatusförklaring. Vi för inte statistik, men vi får in fler som söker. En anledning är att under de långa handläggningstiderna kan det uppstå som en naturlig konsekvens att den sökande hamnar i religiösa grubblerier eller vill bilda familj.

0920 - 26 29 03

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om