Hundratals människor hade samlats på Köpmantorget för att visa sitt motstånd när Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, kom för att tala inför EU-valet. Ett fåtal var där för att lyssna.
Hur känns det att mötas av ett så stort motstånd?
– Jag ser min egen publik som står längst fram, säger han.
– Men det är klart. Här var det ganska många som inte tyckte som vi, det är helt klart. Men det är inget som stör mig.
Sverigedemokraterna har gjort ett förbjudande av tiggeriet till en av sina stora valfrågor. De har även marknadsfört sin linje med att det finns ett organiserat tiggeri. Detta är något som polisen förnekar. Men det hindrar inte Jimmie Åkesson.
– Det är ganska fantastiskt. Att bara genom att sätta upp affischer så har vi lyckats avveckla det organiserade tiggeriet. Innan vi gjorde det så tyckte massor av poliser att det fanns och massor av partier har drivit frågan, säger han.
Men på vilket sätt kan ni hävda att det är organiserat?
– Vi vet inte riktigt. Det är vår poäng här. Vi vet att det finns inslag av organisation, men vi vet inte omfattningen för det finns ingen som gjort någon sådan undersökning. Det vi säger och det som har med EU att göra i det här, det är den fria rörligheten. Vi vill ha viseringstvång.
Jimmie Åkesson tycker inte det är konstigt att de lyfter frågan med att förbjuda tiggeri i EU-valet, trots att den inte kan avgöras i EU-parlamentet. Något han själv är medveten om.
– Ett antal EU-länder har förbjudit tiggeri, det kan vi också göra. Men det gör inte EU, utan det gör vi själva, säger han.
Ledande sverigedemokrater, bland annat partiets rättspolitiska talesman Richard Jomshof, har hävdat att tiggeriet hänger ihop med brottslighet. Även detta är något som polisen förnekar. Påståendet är något som Jimmie Åkesson själv inte känns vid.
– Jag vet inte om vi hävdat det. Jag tror aldrig att jag har hävdat att det är så, säger han.
Så du står inte bakom det?
– Jag kan inte här och nu visa att det är så, därför säger jag inte att det är så.