Det är de två tunga slutsatserna som dras i den omfattande brandutredningen, som genomförts av Christer Björkman, brandingenjör vid Umeå brandförsvar.
– Det är inte farligare att bo i ett sådant här hus som är uppbyggt av lägenheter i form av moduler, jämfört med att bo i ett betonghus. Däremot är det ju inte roligt när en vindsbrand kan få de här konsekvenserna, säger Björkman.
I utredningen konstaterar han följande:
¤ Branden har startat på spisen i en lägenhet på femte våningen. Via ventilationssystemet har den spridit sig upp på vinden. Varma brandgaser och lågor har tagit sig ut ur kanalen och antänt träkonstruktionen med tak, reglar och takstolar.
– Det mesta på vinden har brunnit bort. Den slutsatsen har vi dragit genom att jämföra med husen intill, säger Björkman.
¤ Branden kan ha tagit sig ut ur ventilationskanalen på två sätt: antingen har det legat brännbart material mot kanaltoppen – eller så har det varit en otäthet i brandisoleringen runt ventilationssystemet.
– Vi lutar åt det sistnämnda. Det har varit ett plaströr i närheten som brunnit. Det har också funnits brännbart material från byggtiden kvarlämnat på vinden. Det är en erfarenhet att dra, att det inte får finnas brännbart material i anslutning till ventilationssystemet.
När brandkåren kom fram noterade den att det kom rök från takfoten.
– Hur snabbt har den spridit sig? Vi vet inte, men relativt snabbt. Konstruktionen har dock hållit för kraven i bygglagen. Lägenheten har hållit för branden i minst 60 minuter och vindbjälklagskonstruktionen har också hållit i minst 60 minuter.
¤ Brandkåren bekämpade branden på vinden. Men takkonstruktionen kollapsade och bildade en tät glödbädd över hela ytan. Det bidrog till att branden spred sig nedåt i byggnaden längs med ytterväggarna, i mellanrummet mellan lägenheterna och bakom tegelfasaden. En annan faktor var att olika delar av isoleringen i mellanrummet varit klädd i plast, för att skydda mot klimatet.
– Sammantaget har det varit några lager med plast som brunnit bra. Klimatskydden måste vara obrännbara i fortsättningen, säger Björkman.
¤ Det har också förekommit viss horisontell spridning mellan lägenheterna.
– Det är inte överallt, utan i lägenheter utmed fasaden.
¤ När brandkåren släckte branden på vinden med stora mängder vatten innebar det att gipsskivor rasade ned. På bilder efter branden kan man se att lägenheterna saknar tak.
– Det innebar att det vanligtvis effektiva räddningsarbetet inne i byggnaden försvårades. Räddningstjänsten i hela landet måste hitta nya metoder för att hantera vindsbränder i hus med dessa konstruktioner, säger Christer Björkman, som även konstaterar att Lindbäcks bygg bör kontrollera och åtgärda isoleringen i de övriga studenthusen
– Det finns en del att lära i konstruktionen av nya hus. Och sannolikt har vi även saker att lära av räddningsinsatsen men den ska vi titta separat på, säger Mikael Andersson, ställföreträdande räddningschef vid räddningstjänsten i Luleå.
HSB avbrutit ett bygge av bostadsbus på Lövskatan med liknande konstruktion i avvaktan på brandutredningen.