Inte ett öre tillbaka

Den 42-åriga kvinnan som tog ut nära en miljon kronor i löner för släkt och vänner som hon anställt, men som aldrig arbetade.Nu är hon lagförd, men kommunen krävde inte tillbaka ett öre.- Det var något nytt för mig. Orsaken måste utredas, säger socialnämndens ordförande Eva Bergström (S).

Foto: bengt-åke persson

LULEÅ2009-02-21 06:00
Det var vid torsdagens möte i socialnämnden som nyheten om att kommunen efterskänkt nästan en miljon kronor till till kvinnan som dömts för trolöshet mot huvudman.
Det var ledamoten Staffan Eriksson (M), som råkat träffa en av nämndemännen i Luleå tingsrätt.
- Han frågade om vi har gott om pengar i socialnämnden eftersom vi inte krävde någon återbetalning. Jag trodde först att han skämtade men han förklarade att domstolen hade pratat om det när domen skrevs, säger Staffan Eriksson.
Socialnämnden hade ingen aning om att de bedrägligt utbetalda lönerna efterskänkts.
- Ja, och det var något nytt för mig också och jag hade inget svar att ge nämnden. Därför måste detta utredas. Ärendet drevs av personalkontoret, men vår ekonomichef ska till nästa nämnd berätta hur det gick till, säger nämndens ordförande Eva Bergström.
Kommunjuristen bortrest
Hon hänvisar till personalkontoret och personalchefen Anne Karlenius, men hon kan inte heller ge något svar på frågan varför en miljon i skattemedel efterskänks till en brottsling.
- Jag känner inte till att vi skulle ha varit involverade i den diskussionen. Möjligen har kommunjuristen varit det, säger Karlenius.
Hon vill återkomma efter ett samtal med kommunjuristen Inger Fältros Lundgren.
- Vår kommunjurist har åkt på semester och vi får inte tag på henne. Hon är på väg till Japan. Vår roll på personalkontoret
var att ta ställning till det arbetsrättsliga underlaget, säger Anne Karlenius i ett nytt samtal.
Kanslichefen Kjell Eriksson försöker under fredagseftermiddagen nå kommunjuristen, men utan framgång.
Eriksson går inte med på att ansvaret för det uteblivna återkravet vilar på kommunledningsförvaltningens kansli eller personalkontoret.
- Om det är hanterat och hur det har hanterats har jag ingen aning om. Någon på socialförvaltningen borde känna till det. Det är ju deras verksamhet och ärendet måste ha varit ett samarbete mellan de berörda förvaltningarna, säger Kjell Eriksson.
"Knaprar på allt..."
Så någon förklaring till generositeten med skattemedel kan kommuntjänstemännen inte ge under fredagen.
Staffan Eriksson är upprörd.
- Vi ska spara en procent i år och två nästa år. Vi knaprar på allt vi kan och sedan har vi inte förstånd eller struntar i att kräva tillbaka ett miljonbelopp.
BAKGRUND
Den dömda och nu 42-åriga kvinnan var 2000-2002 anställd som stödplanerare, en arbetsledande roll med egen budget. Hon anställde sin sambo , sin bror, sin mor och en bekant.
De fick fortlöpande lön från kommunen trots att de inte utförde något arbete, sammanlagt 991 298 kronor. Hennes bror satt för övrigt intagen på anstalt.
Bedrägeriet upptäcktes i slutet av 2005 genom att sambons mor anmälde det till Luleå kommun. Tingsrätten kom fram till att kvinnan varit så förslagen och mycket talar för att brottet inte hade uppdagats om det inte anmälts.
Kvinnan erkände det hon gjort och tingsrättens dömde henne för grov trolöshet mot huvudman till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan samt en avgift på 500 kronor till brottsofferfonden.
Den dömda ansågs inte heller kunna betala sin försvarsadvokat, vars räkning på 33 981 kronor därför betalas av det allmänna. Bodens kommun har lämnat ekonomisk ansvarsförbindelse för den vård hon ska få för alkoholism och spelmissbruk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om