Insynsskydd med spetskant

Insyn kan vara ett stort problem i vissa fall. Att få främmande blickar in i sin privata bostad känns obehagligt, men ändå vill man få in ljuset från fönstret.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Luleå2006-04-04 00:00
Insynsskydd finns i en mängd utföranden av mer eller mindre praktisk karaktär.

Ett insynsskydd av frostad plastfilm som fästs direkt på fönstret gör att man slipper vältande lösa skärmar. Plastfilmen kan man skära till själv, och med en liten spetskant får rummet extra karaktär.

?Vad glor ni på?? står det på en slarvigt skriven A4-lapp uppsatt i ett fönster. Lägenhetsinnehavaren har av allt att döma tröttnat på att möta främmande blickar inne i sitt eget hem.
I texten läser man ut den ilska som vill jaga bort alla fönstertittarna. Och visst verkar lappen få avsedd effekt. De som får syn på lappen i fönstret ger sig säkerligen av ganska snabbt.



Det finns dock andra knep att ta till för att slippa insyn, men behålla ljus från fönstret. I handeln finns allt från vikskärmar i papper att ställa upp på fönsterbrädan till skydd att klistra direkt på rutan med mönster av pelargonkrukor. Att använda sig av en frostad plastfilm som man skär till själv är ett bra alternativ. Filmen släpper in mycket ljus till rummet och krukväxter, och kan samtidigt anpassas precis efter den höjd man behöver på skyddet.



Visst går det att be en firma som gör dekaler till skyltfönster att sätta upp en frostad film i de mått man vill. Men gillar man att sätta egen karaktär på sitt hem kan man passa på. Det är riktigt roligt att experimentera med frostad plastfilm!

Till det här insynsskyddet lät vi oss inspireras av gamla hyllspetsar, sådana man dekorerade hyllkanter med i gamla skafferier.

Frostad, självhäftande plastfilm för skyltfönster kan man ibland köpa i färg- eller hobbybutiker. Annars får man vända sig till företag som gör dekaler till skyltfönster, och be att få köpa plastfilmen där.



Börja med att rita upp mönstret på vanligt papper i naturlig storlek. Tänk på att anpassa mönstret efter fönstrets mått. Vårt fönster är delat i två 50 centimeter breda rutor, så varje spetsuddsmönster fick bli tio centimeter. När du ritat upp ditt mönster som du vill ha det gör du sedan en mall av hårdare papper. Mallen är lättare att använda för att överföra mönstret på plastfilmen. Eftersom det är lättast att rita på den frostade rätsidan ritar man med en blyertspenna.

När du ritat upp mönstret på filmen skär eller klipper du ut mönstret ur filmen. Låt hela tiden skyddspappret sitta kvar.

Har man delningsbara tvåglasfönster är det bäst att fästa filmen mellan rutorna mot det yttre glaset. Går rutorna inte att dela på fäster man filmen på insidan av fönstret.

Börja med att tvätta rutan ren. Dra av plastfilmens skyddspapper så att den klistriga ytan kommer fram. Spraya vatten med en blomspruta på rutan och lite på filmens klistersida också innan du fäster filmen mot rutan.



Att fästa plastfilm på en så stor yta som det handlar om kan vara svårt, utan att plasten hamnar snett eller bubblar sig. Därför använder man vatten med någon droppe diskmedel i, som man sprayar över glaset. Då kan man flytta plasten lite i sidled, eller dra bort den om det blir helt fel. Kontrollera också att inga hårstrån eller andra små dammkorn hamnat mellan glas och plastfilm. När filmen sitter där den ska pressar du ut vattnet med en fönsterskrapa. Små luftbubblor går också att trycka ut med skrapan. Torka torrt med en trasa och stäng fönstret.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!