Hon är veteranen bland Luleå kommuns miljöinspektörer som specialiserat sig på livsmedelskontroller. De handlar om totalt 4,5 tjänster som granskar all hantering av livsmedel.
Totalt utfördes 591 inspektioner under förra året. I det ingår bland annat granskningar av mataffärer, skolkök och förskolor.
Norrbottens-Kuriren har fokuserat på de 140 kontroller som genomfördes på stadens krogar.
Inspektörernas granskningsprotokoll innehåller 15 olika kontrollområden, där sex prioriteras. Det handlar om lokaler, råvaror, säker hantering, temperatur, rengöring och personlig hygien.
Statistiken för 2016 avslöjar framför allt brister när det handlar om rengöring av golv, arbetsytor eller arbetsredskap.
– 94 avvikelser, det borde inte se ut så. Helst skulle man vilja att siffran var noll, betonar Åsa Fredriksson.
Städas det för dåligt på Luleås krogar?
– Man kan inte säga det generellt. I den här statistiken finns anläggningar som vi besökt flera gånger. Vår uppgift är i första hand uppmana företagen att följa lagstiftningen. Om vi hittar avvikelser resulterar det i extra kontroller för att vi ska kunna konstatera att bristerna blivit åtgärdade.
Vad är orsaken till den bristande städningen?
– Det finns inget entydigt svar, utan kan handla om många faktorer. Ibland är det okunskap, andra gånger handlar det om slarv eller stress.
Nu har miljöinspektörerna börjat planera inför årets kontroller. Antalet restauranginspektioner beräknas i år att bli 108.
– Alla restauranger ingår i vår högriskgrupp eftersom de hanterar kött. Vi genomför minst en kontroll på varje matställe varje år, där vissa kan få två-fyra besök. Det beror på vilken riskklass de hamnat i.
Grundat på tidigare erfarenheter har miljöinspektörerna delat in Luleås krogar i en så kallad erfarenhetsmodul. Till A-kategorin sorteras de krogar som skött sig närmast klanderfritt. B står för ett normalläge, medan restauranger med upprepade brister sorteras under C-kategorin.
Om bristerna är så allvarliga att miljöinspektörens bedömning är att den serverade maten inte är säker utfärdas ett föreläggande eller förbud.
Åtta föreläggande utfärdades under 2016 i Luleå kommun.
Brukar du och dina kollegor att äta på restauranger som ni granskat?
– Ja, självklart. Varken jag eller mina kollegor blir avskräckta, utan vi går ofta ut och äter lunch på stan. Och vi känner oss säkra på att om det skulle vara alltför skitigt, då skulle vi stänga stället.