Inspektören avslöjar dålig städning på krogen

140 kontroller genomfördes på Luleås krogar under förra året. 94 brister i rengöringen upptäcktes. ”En mycket hög siffra”, säger miljöinspektör Åsa Fredriksson.

ATP-mätare. Det här verktyget avslöjar skoningslöst slarv i rengöringen av köksytor eller köksverktyg.

ATP-mätare. Det här verktyget avslöjar skoningslöst slarv i rengöringen av köksytor eller köksverktyg.

Foto: Mikael Leijon

Luleå2017-03-04 08:00

Hon är veteranen bland Luleå kommuns miljöinspektörer som specialiserat sig på livsmedelskontroller. De handlar om totalt 4,5 tjänster som granskar all hantering av livsmedel.

Totalt utfördes 591 inspektioner under förra året. I det ingår bland annat granskningar av mataffärer, skolkök och förskolor.

Norrbottens-Kuriren har fokuserat på de 140 kontroller som genomfördes på stadens krogar.

Inspektörernas granskningsprotokoll innehåller 15 olika kontrollområden, där sex prioriteras. Det handlar om lokaler, råvaror, säker hantering, temperatur, rengöring och personlig hygien.

Statistiken för 2016 avslöjar framför allt brister när det handlar om rengöring av golv, arbetsytor eller arbetsredskap.

– 94 avvikelser, det borde inte se ut så. Helst skulle man vilja att siffran var noll, betonar Åsa Fredriksson.

Städas det för dåligt på Luleås krogar?

– Man kan inte säga det generellt. I den här statistiken finns anläggningar som vi besökt flera gånger. Vår uppgift är i första hand uppmana företagen att följa lagstiftningen. Om vi hittar avvikelser resulterar det i extra kontroller för att vi ska kunna konstatera att bristerna blivit åtgärdade.

Vad är orsaken till den bristande städningen?

– Det finns inget entydigt svar, utan kan handla om många faktorer. Ibland är det okunskap, andra gånger handlar det om slarv eller stress.

Nu har miljöinspektörerna börjat planera inför årets kontroller. Antalet restauranginspektioner beräknas i år att bli 108.

– Alla restauranger ingår i vår högriskgrupp eftersom de hanterar kött. Vi genomför minst en kontroll på varje matställe varje år, där vissa kan få två-fyra besök. Det beror på vilken riskklass de hamnat i.

Grundat på tidigare erfarenheter har miljöinspektörerna delat in Luleås krogar i en så kallad erfarenhetsmodul. Till A-kategorin sorteras de krogar som skött sig närmast klanderfritt. B står för ett normalläge, medan restauranger med upprepade brister sorteras under C-kategorin.

Om bristerna är så allvarliga att miljöinspektörens bedömning är att den serverade maten inte är säker utfärdas ett föreläggande eller förbud.

Åtta föreläggande utfärdades under 2016 i Luleå kommun.

Brukar du och dina kollegor att äta på restauranger som ni granskat?

– Ja, självklart. Varken jag eller mina kollegor blir avskräckta, utan vi går ofta ut och äter lunch på stan. Och vi känner oss säkra på att om det skulle vara alltför skitigt, då skulle vi stänga stället.

Krogkollen i siffror Erfarenhetsklassning av Luleås krogar 2016

Här är sammanställningen för 2016:

591 kontroller genomfördes totalt. Det handlar om restauranger, pizzerior, gatukök, livsmedelsbutiker, kiosker, café, skolkök, förskolor samt bagerier.

82 restauranger i Luleå har kontrollerats.

140 restaurangkontroller har genomförts under det senaste året.

17 extra kontroller genomfördes för att kontrollera att avvikelser åtgärdats.

8 fall var felen så omfattande att ett beslut om föreläggande fattades.

94 fall av bristande rengöring upptäcktes.

46 avvikelser noterades i lokalerna. Det kan handla om olika brister i köken eller dess utrustning.

49 fall av brister i säker hantering av matvaror uppmärksammades.

35 påpekande att matvaror inte förvarades i rätt temperatur.

24 gånger noterades bristande personlig hygien. Det kan exempelvis handla om att det saknas tvål eller papper vid handfat.

30 restauranger saknade information för allergiker. Numera är alla som serverar mat skyldiga att kunna informera om maten innehåller någon ingrediens som finns på allergenlistan.

32 matförgiftningar anmäldes in till Luleå kommun under det gångna året.

11 julbord granskades under förra året.

31 matprover från julbord analyserades.

27 gav ett tillfredställande resultat. "Ett rätt normalt resultat – varken bra eller dåligt". säger miljöinspektör Åsa Fredriksson.

3 visade på förhöjda värden, men ändå ett godtagbart resultat.

1 prov noterades som otillfredsställande.

A (bra): Uni:k Porsön, Hemma Gastronomi, O´Learys, Solsidan, Stuk Bar & Restaurang, Centrumrestaurangen, Restaurang Källan, Restaurang Luleå, Restaurang Ramen samt Scandic Hotel.

B (normal): Cafe Symphonie, Restaurang Corsica, Gyllene Kronan, Heroes, Kajen Bar & Bistro, Kaptensgården, Kojis Sushi & Te, Restaurang Novisen, Ralph Lundsténgården, Sushibar, Toscana Bar & kök, Xanadu Restaurang, Zaffran Restaurang, Amphion, Bishop Arm´s, Chow Keeng Restaurang, Eden, Fyrans Mat & Café, Karlsson Kök & Bar, Live Restaurangen, Musikomat, Måttsund Restaurang, Nordansmak, Bergströmska, Sushi Odod, Restaurang Södra Hamn, Ripan, Tallkotten, Taj Mahal, The Corner, Allstar, Bistro Norrland, Byakrogen i Råneå, Cg, Coop Arena & Restaurang, Gunnars kök, Hotell Savoy, Kafelino, Kalaskulan, Mat & Prat, Persö Restaurang, Restaurang Aurorum, Cantarellen, En trappa upp, Goodwill, Köksverket, Nygatan 11, Bastard Burgers, Clarion Hotel, Coop Forum Restaurang samt Waldorf.

C (synas extra): Mamma Mia, Restaurang Östergök, Exotic och Restaurang Baan Thai.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!