Insatsstyrka redo för krig 2015

I slutet av augusti ska EU:s insatsstyrka Nordic battle group ha övning i Norrbottens skogar, inför att Sverige tar över beredskapen från Grekland i januari 2015. Då måste styrkan vara redo att rycka ut i krig.

ÖVNING. I mars 2007 övade EU:s insatsstyrka Nordic battle group i Norrbotten. I augusti i år är det dags igen.

ÖVNING. I mars 2007 övade EU:s insatsstyrka Nordic battle group i Norrbotten. I augusti i år är det dags igen.

Foto: Caroline Tibell / SvD / TT

LULEÅ2014-05-10 07:30

Nordic battle group (NBG) ska alltid stå redo att rycka ut i allt från fredsbevarande insatser till krigsinsatser i princip var som helst i världen.

När ansvaret landar på Sverige i början av nästa år innebär det att Norrbottningar måste vara beredda att ge sig ut i strid i EU:s namn. Styrkan består av 2 400 soldater, varav 346 soldater utgör flygvapnet, Expeditionary air wing, delar av styrkan (cirka 70 personer) finns på F 21 i Luleå.

– F 21 har ett samlat ansvar för staben, flygbaskompaniet, underhåll, räddningstjänst och flygterminaltjänst. De har ansvaret att leda och hålla ihop, säger Peter Cauwenbergh, överstelöjtnant och chef för Eaw.

2011 vilade ansvaret på Sverige senast, innan dess var det 2008.

– Uppgiften är att stå i beredskap men styrkan har inte blivit insatt någon gång, det som skedde när Sverige stod i beredskap senast var att man plockade ut stridsflyg för en insats i Libyen, det var ett svenskt bidrag i en Nato-insats.

I höst ska de ha storövningar på flera platser i Sverige, och i slutet av augusti kommer flygbaskompaniet öva i trakterna kring Jokkmokk.

– De ska öva ihop sitt förband och se till att det funkar, säger Peter Cauwenbergh.

Förutom Sverige så ingår också Finland, Estland, Lettland, Litauen, Irland och Norge i NBG. På det sättet fördjupas försvarssamarbetet i norra Europa.

– Man får en högre effektivitet. De länder som finns här uppe är generellt sett små försvarsmakter, man kan inte ha allting i dagens ekonomi och vi kan inte var för sig jämföra oss med USA, men om vi sätter ihop det får vi en stark helhet. Det är ett ekonomiskt sätt att öva, vi kan genomföra stora övningar tillsammans, där vi kompletterar varandra, säger han.

EU fattar ett beslut om NBG ska rycka ut i en konflikt. Tio dagar efter beslut måste styrkan vara redo att rycka ut, sedan har de mellan 10-120 dagar på sig att lösa uppgiften de fått.

Om det sedan behövs mer resurser är tanken att EU kan bygga på med det ur den så kallade Eufor (European union force). En styrka bestående av 25 000 soldater ur EU:s samlade länder, som har en längre inställelsetid.

– När vi skickas iväg kan de börja förbereda för att ersätta och förstärka, säger Peter Cauwenbergh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om