Inredning uppåt väggarna

Det finns massor av inredningsmagasin som berättar hur ett vackert hem ska möbleras. Men väggkonsten glöms ofta bort.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-06-12 00:00
Vad finns det för möjligheter för den som har begränsat med pengar och tycker att inredningsbutikernas dussinkonst är tråkig? Det är den stora frågan för många nyinflyttade. På de tomt gapande väggarna är det meningen att man ska låta personligheten flöda. Men det är svårt att komma igång, tycker många, och frågorna hopar sig.

Var letar man för att finna de rätta sakerna att sätta upp på väggen? Ska man sätta upp alla de gamla tavlorna och affischerna som man har samlat på sig genom åren? Eller är det rentav okej att låta väggarna vara tomma?

- De flesta är livrädda för kala väggar, säger inredaren och konstnären Monica Riton.



Själv tycker hon att tomma väggar kan skapa ett lugn. Det finns ingen anledning att stressa fram ett beslut om vad som ska sitta var på väggarna, och man ska absolut inte tänka att alla tavlor man äger måste hängas upp.

- Ett hem som växer fram är det bästa. Många bor i nybyggda hus och har tagit lån för att köpa allting nytt. Det ser väldigt imponerande och fint ut, men det är väldigt opersonligt. Konsten handlar om tålamod också.

Har man inte så mycket pengar så tycker Monica Riton att man gott kan börja med att gå till ett konstmuseum och köpa en affisch som man tycker om. Sätt den i en snygg ram och häng den på ett passande ställe - mer behövs inte på ett tag.



Monica Riton menar också att den viktigaste frågan att ställa sig är: "vad tycker jag om, och hur lever jag?" och låta den personliga smaken styra vad som hamnar på väggen. Dyrt eller billigt, original eller reproduktion spelar mindre roll.

Samma tankegångar är Lisbeth Williams inne på. Hon är inredare, konstnär och författare till boken Homestaging. Hon tycker att det är vad man gör med sina saker som ger den personliga känslan, och hon nämner vykort som exempel. Kanske inte världens mest unika väggdekorationer om man tar dem ett och ett, men om man däremot tar flera stycken med liknande motiv eller färg och ramar in och grupperar i en lämplig vrå så blir det plötsligt en annan femma.

- Sätt upp tre eller fem såna, ganska tätt så att de bildar en pelare. Skitsnyggt!



Lisbeth Williams slår också gärna ett slag för vackra tyger på väggarna. På Myrorna kan man fynda fina vintage-gardiner och låta spänna upp på en spännram, på samma sätt som konstnärer gör med en målarduk.

- Det kanske kostar några hundralappar, men då har du fått en bild som inte finns att köpa på Ikea eller någon annanstans.

På samma sätt kan man laborera med broderier och mattor, eller skapa en uttrycksfull fondvägg genom att hänga vackra, kraftiga tyger längs hela väggen.

Är man ute efter bildkonst är auktioner ett inte alltför dyrt ställe att leta på. Där säljs ofta kopparstick, färglitografier, etsningar och träsnitt och man får ofta en vacker ram därtill. Gammaldags oljetryck brukar också gå billigt.

Att blanda gammalt och nytt ska man inte vara rädd för, tycker Lisbeth.

- Det är då det blir intressant.

Vill man däremot göra en investering och köpa dyrare konstverk måste man skaffa sig kunskap först. Känner du dig osäker är auktionsverk och konstgallerier ställen där du ofta kan hitta kunniga människor att fråga till råds.



Men glöm inte - väggkonsten hänger där för din skull, och det är meningen att du ska njuta av den, inte använda den för att imponera på andra. Strunta i den goda smaken och sätt upp något som gör dig glad. Lisbeth Williams minns ett hemma hos-reportage där författaren Suzanne Brøgger hade hängt ett av sina älsklingsplagg på en vägg.

- Jag blev jätteprovocerad och jätteförtjust. Jag tänkte, gud så smart, i stället för att hänga in den där fantastiska kreationen i en garderob så hänger hon upp den på väggen och tittar på den varje dag!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!