Inred för miljön och världens folk

Det pratas mycket om miljöhänsyn och globalt ansvar i dessa tider. Men hur är det med utbudet i möbelbutikerna - är det över huvud möjligt att inreda hemmet på ett miljövänligt och socialt ansvarstagande vis?

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-04-24 00:00
De flesta av oss vill nog varken skada miljön eller utnyttja fattiga arbetare. Men när man ska köpa en ny soffa drunknar det etiska tänkande lätt i alla funderingar om vad som skulle göra sig bäst i vardagsrummet.

Vilka möjligheter finns då för den som ändå vill ha ett fint hem utan att behöva ta till barnarbete, underbetald arbetskraft eller skadliga kemikalier? I livsmedelsbutiken och pappershandeln är vi vana att titta efter de olika märkningar som står till buds. Detta finns även att tillgå hos möbelhandlaren - men betydligt mer sparsamt.



I dag är det faktiskt bara Svanen som kontrollerar varans hela produktionsfas ur miljösynpunkt, från råmaterial via färdig produkt till avfall. Problemet är att Svanen är en frivillig märkning, och det är långt ifrån alla möbeltillverkare som bryr sig om att ansöka om att bli kontrollerade.

- Ingen av de stora möbelkedjorna erbjuder några svanmärkta varor, säger Anja Grundberg, pressansvarig på Svanen.

Än det sociala ansvaret då? Många svenska företag lägger ut tillverkningen i låglöneländer, där arbetsvillkoren i många fall är betydligt sämre än de svenska. Som motvikt till detta har somliga producenter utarbetat en uppförandekod, med regler för hur produktionen ska gå till i utlandet. Genom att då och då besöka fabrikerna kontrolleras att koderna följs.

Detta visar helt klart på god vilja från företagens sida, anser Henrik Lindholm på Fair trade center, FTC. Men det garanterar inte att avtalen följs, eftersom företagen samtidigt ofta tillämpar hård prispress och kortsiktiga avtal, vilket knappast är förenligt med anständiga villkor för arbetarna.



Ändå tycker inte Henrik Lindholm att man ska avstå från att köpa inredning som har tillverkats i utvecklingsländer.

- Det viktigaste är inte att man inreder sitt hem med rent samvete, utan att man är med och påverkar. Och det gör man genom att låta tillverkarna få veta att man bryr sig om under vilka villkor som möblerna har tillverkats, säger han.

- Man känner sig kanske dum när man frågar om soffan i butiken har gjorts av barnarbetare. Men det är inte konstigare än att fråga efter hur många års garanti man får, eller vilken kvalitet det är på sofftyget.



Både på Svanen och på FTC anser man att det finns mycket kvar att göra inom möbelindustrin, men att utvecklingen definitivt går åt rätt håll. På Svanens hemsida växer listan över kända möbelserier som miljömärkts. Nyligen fick de sällskap av en riktig svensk designklassiker, Laminofåtöljen.

Det finns också en växande skara mindre entreprenörer som satsar på kombinationen stil och etik. Arkitekten Sergej Gerasimenko har uppmärksammats för sina möbler i återvunnen wellpapp. Ett annat exempel är inredningsföretaget Norrgavel som jobbar utifrån ett helhetstänkande där möblernas form, kvalitet och funktion samverkar med största möjliga miljöhänsyn. Det innebär bland annat att man använder rena material i allt från lim till möbelstoppning.



I Stockholm driver sex stycken textilformgivare från Konstfack Afroart, en hantverksbutik med ett socialt patos. Tillsammans med organisationer och enskilda familjer i utvecklingsländer tar de fram inredningsdetaljer som balanserar mellan det etniska och det svenska.

Syftet är att bevara gamla hantverkstraditioner och skapa arbetstillfällen utan mellanhänder. Och kombinationen av seriöst företagande och gott ändamål har visat sig framgångsrik.

- Vi utgår alltid ifrån vad de lokala hantverkarna kan göra. Men eftersom vi är formgivare så produktutvecklar vi ganska mycket, färgsätter och gör en del ändringar så att det ska passa den svenska marknaden, förklarar delägaren Emma Niklasson det vinnande konceptet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!