"Inom SSU gäller Facebook och twitter"

SSU:s förtroendevalda försvarar sig mot LO:s kritik.Och de får stöd av riksdagsledamot Fredrik Lundh-Sammeli (S). - Människor går inte längre man ur huse för att demonstrera. Inom SSU gäller Facebook och Twitter, säger den forne SSU-ordföranden.

Från vänster Lars U Granberg, Leif Pettersson och Fredrik Lundh-Sammeli.

Från vänster Lars U Granberg, Leif Pettersson och Fredrik Lundh-Sammeli.

Foto: Bengt-Åke Persson

Luleå2009-10-27 06:00
Lördagens inställda demonstrationståg mot ungdomsarbetslösheten var ingen samordnad aktion men SSU Norrbotten och SSU Luleå var väl medvetna om den.
- Vi hade skickat ut sms till alla medlemmar, haft information om manifestationen på vår hemsida och på Facebook. Sen har jag tagit upp det på medlemsmöten också, säger Jenny Ahlman, 20 år och ordförande för SSU Luleå.
Men varken hon eller övriga SSU:are syntes till när demonstrationen skulle hållas.
- Jag kunde inte delta, eftersom jag var på en ekonomiutbildning. Annars hade jag definitivt varit där. Men att delta i demonstrationer är inte lika utspritt bland unga längre, vilket är tråkigt. Vi har många medlemmar som inte förstår vikten av det, säger Jenny Ahlman.
Inte heller SSU:s distriktsordförande i Norrbotten medverkade i manifestationen.
- Jag kanske borde ha gått med i tåget. Men jag vet inte hur intressant det är att marschera på stan en dag. Vi har inte den traditionen, säger Åsa Junkka, 24 år.
Är inte demonstrationståg en klassisk tradition inom arbetarrörelsen?
- Visst, det är roligt att gå i till exempel 1 maj-tåget men vi ser ju att även de blir skralare och skralare. Kanske har demonstrationstanken försvunnit.
I stället menar Åsa Junkka att socialt nätverk som Facebook får en allt viktigare betydelse i SSU:s verksamhet.
- Vi driver kampen på fler ställen i dag. Skickar jag ut ett Facebook-event till mina vänner, ser fler personer det än om jag skulle gå i en jobbmarsch. Man kan inte fastna i gamla sätt att väcka uppmärksamhet på. Det viktigaste måste vara samtalet om ungdomsarbetslösheten.
Även Fredrik Lundh-Sammeli (S), ordförande i SSU Norrbotten åren 2002-2005, propagerar för nya sätt att visa sitt politiska engagemang på.
- Jag har förståelse för att inte alla vill vara med vid en sån här manifestation. Verktygen för att visa engagemang är annorlunda i dag. Inom SSU gäller Facebook och Twitter-flöden, säger Lundh-Sammeli på besök i Luleå under måndagen tillsammans med riksdagskollegorna Leif Pettersson (S) och Lars U Granberg (S).
Leif Pettersson hade sin egen förklaring till den misslyckade manifestationen.
- De hade inte annonserat tillräckligt. Det var bara de närmast sörjande som kom.
Saknas det fackliga engagemanget bland unga?
- I och med att många unga inte har något arbete, är det inte konstigt att facket inte är en naturlig del av vardagen för dem, säger Fredrik Lundh (S).
Fakta
Unga utan jobb/Så vill (S)-politikerna lösa arbetslösheten:
De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Fredrik Lundh-Sammeli, Leif Pettersson och Lars U Granberg har besökt länets arbetsförmedlingar de senaste veckorna.
- Ungdomsarbetslösheten har inte varit vår paradgren tidigare. Vi förlorade valet 2006 för att folk inte tyckte att vi gjorde rätt. Nu har vi gjort vår hemläxa, säger Fredrik Lundh-Sammeli.
Under måndagen gav de sin rapport - och lanserade fyra åtgärder.
n Kunskapslyft - särskilt till unga utan fullständiga betyg. "Komvux ska inte ses som ett misslyckande. Livet förändras, arbetsmarknaden likaså, och människor måste få möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden", säger Fredrik Lundh-Sammeli.
n Insatser från första dagen efter gymnasiet. "I dag måste de vänta ett halvår innan arbetsförmedlingen vidtar åtgärder. Helt uppåt väggarna", säger Lars U Granberg.
n Lärlingsprojekt för att säkra unga norrbottningars genomförda utbildningar men där man nu behöver lärlingstid. Även inom den offentliga sektorn.
n Plocka bort begränsningen på maximalt 16 veckors utbildning för personer under 25 år. "Åldersdiskriminering", säger (S)-ledamöterna.
Ung företagssamhet?
- Stara eget-bidraget måste ses över. Kanske att man kan ha det en längre period, säger Fredrik Lundh-Sammeli.
Arbetsdelning?
- Nej, sånt diskuteras i u-länder. Vi vill ha fler människor i jobb - för en lön man kan leva på. Sex timmars arbetsdag är ingen vettig reform att genomföra, säger Lars U Granberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om