Innovatörer tävlar om miljonbelopp

I dag gjorde tolv utvalda pitcher upp i den årliga innovationstävlingen som hölls på Luleå science park. I prispotten ligger 1,2 miljoner kronor.

Samtliga pitchare på plats för tävlingen.  På bild tillsammans med juryn samt programkontoren SIP Strim och EIT rawmaterials

Samtliga pitchare på plats för tävlingen. På bild tillsammans med juryn samt programkontoren SIP Strim och EIT rawmaterials

Foto: Strim

Luleå2019-02-13 15:49

– Under en sån här dag händer det så mycket. Det är otroliga diskussioner i rummet och möten människor i mellan. Det är en otroligt bra nätverksdag, säger Katarina Öquist som arbetar som affärsutvecklare på EIT rawmaterials north.

Det är femte året i rad som dagen anordnas och fjärde året som Sip-strim samarbetar med EIT rawmaterials north.

– Anledningen till att vi samarbetar är att vi fick en massa idéer och förslag under det första året som kändes lite för nära marknaden. Då insåg vi att vi hade jättestora fördelar av att gå ihop och hitta lösningar tillsammans, säger Jenny Grenberg, som arbetar som programchef på Sip-strim.

Hon får medhåll av Katarina Öquist.

– Därför är det ett utmärkt komplement till varandra. För mig är Sip-strim jätteviktig, det är här jag är och scoutar idéer som vi sedan kan supporta vidare och som vi kan hjälpa att göra verklighet av senare.

I tävlingen som avgörs i mars väljs två vinnare som får dela på 1,2 miljoner kronor.

Vad letar ni efter i en vinnare?

– Vi letar efter nya idéer som genom både teknik innovation men även arbetsmetoder och processer som kan ta vår bransch ett steg framåt, säger Jenny Grenberg.

Vad ser ni för trender på de som pitchar?

– Senaste tre åren har det varit jättestort fokus på investeringar och teknisk innovation. Det syns inom flera olika branscher, säger Jenny Grenberg.

– Den här branschen står inför en stor teknisk utveckling på flera plan. Jag tycker att vi har en bra bredd på de ansökningar som vi får in. Vi hade 31 ansökningar i år och de var väldigt spridda när det gäller idéer, säger Katarina Öquist och fortsätter:

– En trendbrytning i år var att vi hade fyra sökningar från andra länder som ville komma hit och pitcha. Det känns som att det borde gå att kopiera detta och göra det i andra länder för det verkar finnas ett intresse och det är såklart jätteroligt.

Hur är Luleå som stad när det gäller innovation?

– Luleå och regionen är centrum för gruvinnovation i Sverige. Här uppe har vi de stora aktörerna som ofta är mottagare av idéerna som LKAB och Boliden, säger Katarina Öquist som beskriver dagens tävling som en av EIT rawmaterials norths viktigaste scoutingtillfällena i Sverige.

– Innan året är slut kommer jag och vår organisation förmodligen ha finansierat några fler företag som är här i dag.

Tävlingen arrangeras av Sip-strim, det nationella strategiska innovationsprogrammet för den gruv- och metallutvinnande industrin, samt EIT rawmaterials north, EUs stora forskningsprogram kring gruv- och mineralindustrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om