Mohammad Reza Ebrahimi, Mamaloo (se intilliggande artikel), är en av många ensamkommande ungdomar som har hunnit bli vuxen under sin asylprocess och nu ska utvisas. Han är en av flera bara här i Luleå som är i slutet av asylprocessen, där möjligheten att överklaga inte längre finns.
Från Migrationsverkets sida meddelar man att mellan 9 000 och 10 000 personer kommer att omfattas av den nya lagen, förutsatt att den röstas igenom i riksdagen. Den 24 april stod det klart att Centerpartiet kommer att ställa sig bakom lagförslaget och därmed kan det röstas igenom.
Fredrik Lundh Sammeli är Socialdemokratisk riksdagsledamot från Luleå och ordförande i socialförsäkringsutskottet. Han påpekar att nuvarande lagstiftning kommer att gälla fram tills dess att den nya lagen träder i kraft den 1 juli.
– Sedan brukar myndigheter till viss del anpassa sin verksamhet till kommande lagändringar och kanske prioritera om att enskilda människor inte ska hamna i kläm.
Men enligt Iréne Sokolow vid Migrationsverkets pressavdelning, kommer Migrationsverkets arbete att fortsätta som vanligt.
"Migrationsverket följer gällande lagstiftning och vi kan inte börja fatta beslut utan att det finns lagstöd för det", svarar hon i ett e-postmeddelande.
När regeringens förslag om en ny lag som kan ge asylsökande unga uppehållstillstånd för gymnasiestudier kom i november, bildades en arbetsgrupp på Migrationsverket. Gruppen tittar enligt Iréne Sokolow på vilka effekter som lagen kan få för de berörda och för samhället. Det handlar till exempel om hur ansökningar ska hanteras, hur boendefrågan ska lösas och hur lärare och rektorer ska arbeta med underlag för ansökningar. Centerpartiets beslut att stödja lagförslaget innebär inga förändringar för arbetsgruppens arbete, uppger Iréne Sokolow.
Ulrika Vallgårda