Inget prisras på villor

LULEÅ. Prisökningen på villor och bostadsrätter har avtagit i Luleå. Fast risken för ett prisras som det 1991 är obefintlig enligt mäklare NSD talat med.- Det finns ingen möjlighet, säger Lars-Åke Källhammer, auktoriserad mäklare hos Husman Hagberg.

Svartöbrinken i Luleå är ett av de områden som bebyggts under senare år.   Foto: Fredric Lundqvist

Svartöbrinken i Luleå är ett av de områden som bebyggts under senare år. Foto: Fredric Lundqvist

Foto: Fredric Lundqvist

Luleå2008-07-10 06:00
Den senaste räntehöjningen, en hel del nyproducerat boende, villor, bostadsrätter och hyresrätter, har det kanske mättat marknaden i Luleå?
Nja, inte riktigt.
Fortfarande uppåt
I två kommuner i Norrbotten, Luleå och Piteå, är prognosen fortfarande att försäljningen stiger.
- Första kvartalet hade vi åtta procent uppåt.
Lars-Åke Källhammer menar att det är på villamarknaden trenden är säkrast.
- De stora aktörerna, som HSB och Riksbyggen, är ju bra på att rapportera säljsiffror, men det som är säkrast är villaförsäljningen eftersom lagfarten är tydlig.
Lars-Åke Källhammer märker dock att det är litet trögare i portgången vad gäller försäljningen av bostäder.
Dyr nyproduktion
- Den största dramatiska förändringen mot tidigare är att då fick vi första budet redan på visningen. Vi får jobba mer än tidigare, men affären slutar lika högt eller högre än tidigare.
Nyproduktionen är också dyr. På Kronanområdet kostar villorna tre miljoner eller mer.
- Köparen har en grundkalkyl som sedan uppgraderas. Många säger att "det blev så dyrt", men det är ju för att de vill ha extra, som snyggare trappor, annat kök och så vidare.
Nyproduktionen för med sig en prisstegring på begagnat, enligt Lars-Åke Källhammer.
- Jag upplever att vi nu får mer betalt för husen på Skurholmen och Bredviken. Det blir mer greppbart att köpa för 1,5 miljoner och sedan rusta för 500 000 så att det blir som man tänkt sig. Det blir ett billigare boende också, säger Källhammer.
Under senare år har har det skett en omfattande nyproduktion av villor och lägenheter i Luleå.
Lars-Åke Källhammer tror inte att det fortsätter.
Tufft bygga nytt
- Det blir en avmattning på nyproducerat, helt klart. Det är helt enkelt djäkligt tufft att bygga nytt. Räntebidraget som tagits bort betyder att en lägenhet blir 1 000 kronor dyrare än tidigare
i det nyproducerade. Det kan man se på Vesslan (f d Shelltomten). Det är inte speciellt många yngre som flyttat dit, mest äldre som har sålt sina villor och vill ha ett bra boende centralt. Det är en tydlig skillnad mot tidigare då äldre sparade pengar till sin egen begravning eller till barnen. Nu unnar de sig själva något i stället, säger han.
- Jag brukar säga att ska de sponsra sina barn så ska de hjälpa till med den första lägenheten för då är barnen med på tåget. Det är många par i 30-årsåldern som köper villa för ett par miljoner. Hur har de råd? Jo, de har haft en bostadsrätt att sälja som blir en fin grundplåt till husköpet.
Lars-Göran Niemi är auktoriserad mäklare hos Skandia mäklarna.
Stor efterfrågan
Hans bild ser ungefär likadan ut som den som Lars-Åke Källhammer ger.
- Efterfrågan är fortfarande stor, men ökningen av prisnivån har avtagit.
Sedan är juli månad inte lika het som andra månader.
- Just nu är det många som har semester och det står sig några veckor till, sedan brukar affärerna komma igång igen på allvar, säger han.
Följer konjunkturen
Också Lars-Göran Niemi tror att den nyproduktion som skett under senare år inte kommer att stå sig.
- Det kommer inte att byggas
i samma takt.
Han anser att det till viss del byggs under "fel" perioder.
- Intresset för att köpa följer ju konjunkturerna och är det bra tider vill folk köpa eftersom de har råd. Problemet är att när nyproduktionen kommer igång kan vi vara på väg ur högkonjunkturen, men sådant är förstås svårt att förutse, säger Lars-Göran Niemi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!