Det var för två år sedan, vid 2013 års budgetfullmäktige, som dåvarande kommunalrådet Karl Petersen (S) klev upp i talarstolen och utlovade ett Dansens hus i Luleå. Detta oavsett vad landstinget kom fram till i sin utredningen av en nationell dansscen i Luleå. Men sedan föll löftet och den nya kommunledningen säger att det aldrig varit aktuellt.
Pengarna för ett Dansens hus i Luleå finns fortfarande som anslag för kulturnämnden 2016. Nu ser det ut som att 1,3 miljoner kronor i stället kommer att gå till ett dataspel om medeltiden.
Omar Jakobsson (S), ordförande i kulturnämnden, menar att det kommer en danssatsning i Luleå. Men eftersom ingenting är klart kan pengarna lika gärna gå till något annat.
– Vi har en överenskommelse om att de kan ta de pengarna, säger han.
Enligt Omar Jakobsson pågår nu ett aktivt arbete för att skapa ett Dansens hus i Luleå, finansierat av kommunen. Men projektet har direkt stött på problem.
– Det handlar om en lokal. Vi vill samla dansen i en lokal där det också finns en scen. Men nu har vi hamnat i tidsnöd eftersom Exiled dance crew måste vara ute ur sin lokal till oktober, säger Omar Jakobsson.
Det kan därför bli en provisorisk lösning tills dess en gemensam lokal är hittad.
– Tanken är att vi ska sätta ihop en fristående dansgrupp och sedan sakta bygga upp en dansscen i Luleå. På så vis bygger vi upp ett publikintresse för dansen, säger han.
Luleå kommun har avsatte tre miljoner kronor för 2014 och sedan sex miljoner kronor de kommande två åren för ett Dansens hus.
Enligt kulturchefen Åke Broström finns de pengarna kvar.
– En del har gått till projekteringen som gjordes tillsammans med landstinget. I övrigt pågår en diskussion om de ska gå tillbaka eller inte, säger han.
Även Åke Broström menar att danspubliken i Luleå inte finns än, utan måste byggas upp.
– Vi har inte så mycket dansföreställningar och publiken är inte riktigt på. Det där har vi erfarenhet av från när vi byggde upp en konstpublik, säger han.
– Det är så det funkar. Man måste lära sig konstformen som publik.
Den satsning som ska göras på ett dataspel om medeltiden handlar om en satsning på firandet av Världsarvet i Gammelstads 20-årsjubileum. Tanken är att utforma ett virtual reality-spel där spelaren kan få uppleva hur det var ett leva på 1500-talet i kyrkstaden.
– Det här passade bra in det jubileumsåret som vi håller på med, säger Åke Broström.
Beslutet om satsningen ska tas i kommunfullmäktige på måndag.