Inget beslut om nedläggning

Det blir inget beslut om att lägga ner handelsprogrammets inriktning mode och design i Luleå vid barn- och utbildningsnämndens möte på torsdag.- Vi måste diskutera vilka inriktningar vi ska ha, säger Ingrid Norberg, (S), ordförande i nämnden.

Ingrid Norberg, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att förslaget om att lägga ner mode- och design-utbildningen måste diskuteras mer. Det som talar för att behålla mode och design är att det inte finns på nära håll.  FOTO: Pär Bäckström

Ingrid Norberg, (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden säger att förslaget om att lägga ner mode- och design-utbildningen måste diskuteras mer. Det som talar för att behålla mode och design är att det inte finns på nära håll. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2010-05-19 06:00
Som NSD berättade i tisdagens tidning så finns ett förslag att handelsprogrammets inriktning mode och design ska läggas ner 2011.
Elevavhopp
Enligt Bengt Augustsson, gymnasiechef i Luleå, har grunden till förslaget varit det minskade antalet elever i gymnasieskolan och ekonomin.
- Jag skulle helst vilja kunna ha kvar alla inriktningar. Men det finns inte tillräckligt med elever för det. Dessutom har utbildningen haft många elevavhopp, säger han.
Vid torsdagens möte i barn- och utbildningsnämnden ska ärendet om hur gymnasieskolan i fyrkantsområdet och i Luleå ska se ut i framtiden behandlas. Det prövas den närmsta tiden politiskt i de deltagande kommunerna, Luleå, Piteå, Boden och Älvsbyn.
Gymnasieskola i framkant
Ingrid Norberg säger att förslaget om att lägga ner mode- och design-utbildningen måste diskuteras mer. Det som talar för att behålla mode och design är att det inte finns på nära håll, säger hon, det som talar mot är ekonomin i allt för små grupper.
- Vi erbjuder ju hantverksprogrammet men har inte bestämt vilka inriktningar som vi ska ha i fyrkanten. Det handlar i slutändan om pengar, men jag är väldigt mån om att vi ska ha en gymnasieskola i framkant och kunna erbjuda så många inriktningar som möjligt, säger hon.
Inga fler inriktningar
Hon tillägger dock att det troligen inte blir några fler inriktningar än de som redan finns, mode och design och frisör i Luleå och övrigt hantverk, träteknik i Piteå.
I förslaget finns inte heller dansinriktningen för det estetiska programmet i Luleå med. Men där gjordes redan vid arbetsutskottets möte en justering.
- Eftersom Luleås profil ska vara idrott, kultur, teknik och naturvetenskap, känns det som om vi rumphugger det estetiska programmet om vi inte erbjuder dansinriktningen. Den ska var kvar, säger Norberg.
Det finns också planer på att utöka VVS- och fastighetsprogrammet i Luleå med en kyl- och värmepumpsinriktning.
Fakta Kostnader per elev och år för de fem dyraste gymnasieprogrammen i Luleå kommun
Filmarbetare 126 200 kr
I-tek 115 300 kr
Estetiska 99 000 kr
Hotel- och restaurang 95 300 kr
Mode och design 93 300 kr
➤ Det billigaste av Luleå kommuns 21 program är ledarskapsprogrammet med en kostnad per elev på 69 100 kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om