"Ingenting annat än ett övergrepp på demokratin"

Det blir Socialdemokraternas och Moderaternas väg framåt som gäller efter folkomröstningen om skolan. Oppositionen krävde konkreta svar om en förändrad skolpolitik men fick inga löften.

Debatten var lång och hård i fullmäktige när åtgärderna för att följa upp folkomröstningen om skolan beslutades. På bild ses bland andra Rättvisepartiets gruppledare Liv Shange Moyo, som deltog via länk.

Debatten var lång och hård i fullmäktige när åtgärderna för att följa upp folkomröstningen om skolan beslutades. På bild ses bland andra Rättvisepartiets gruppledare Liv Shange Moyo, som deltog via länk.

Foto: Jonny Vikström

Luleå2020-12-22 15:14

Kritiken i fullmäktige var skoningslös mot S och M. Hårdast fram gick Rättvisepartiet och Sverigedemokraterna.

– Det här är ingenting annat än ett övergrepp på demokratin, sade Liv Shange Moyo (RS), gruppledare.

– Socialdemokraterna har kostat skattebetalarna enorma pengar för att man inte lyssnat, sade Per Göransson (SD), gruppledare.

Följande åtgärder antogs med siffrorna 32–29, trots att Bo Larsson (M) gick emot sitt eget parti:

* Beslut som inte verkställts ska avbrytas. Verkställda beslut om skolnedläggningar kvarstår.

* Skolstrukturen ses över i en ny förutsättningslös, utredning. Först ut: Gammelstad, centrum och Notviken.

* Vitåskolan kan bli en förskola om Vitåborna själva vill det.

* Ett nytt förslag för kommunal service på landsbygden ska tas fram.

* Extra lönesatsning på grundskolelärarna.

undefined
Beslut om skolstängningar har väckt starka känslor i Luleå.

– Ett tydligt och bra beslut. Vi har tillmötesgått en hel del, där vi tycker det finns skäl. Vi tycker fortfarande inte att det är motiverat att öppna stängda skolor sade oppositionsrådet Anders Josefsson (M), som reagerat på debatten om att Vitåskolan kan bli en förskola.

– Det gäller bara om föräldrarna själva vill, inget annat.

Övriga partier krävde tydliga besked och att folkinitiativets alternativ ska antas. Vänsterpartiet yrkade på att beslutsunderlag och tidsplan ska vara klar i februari 2021.

undefined
Carola Lidén (C), gruppledare. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Lidén medverkade via länk.

Bertil Bartholdsson (V) riktade sig till S och M:

– Att frångå resultatet av folkomröstningen rubbar tilltron till systemet och drabbar inte bara er utan alla som jobbar i politiken. Det kommer även att drabba tilltron till de medborgardialoger som ni säger er vilja genomföra, sade han.

– Medborgarna vill ha en ny utvecklingsplan. Var är lyhördheten? sade Carola Lidén (C), gruppledare.

undefined
Luleås nyvalda kommunalråd Carina Sammeli (S) anser att partiet lyssnar på resultatet i folkomröstningen genom flera av de åtgärder som vidtas. Till höger kommunalrådet Fredrik Hansson (S).

Flera S-ledamöter lyfte fram kvarstående problem, exempelvis sjunkande lärarbehörighet. Nya kommunalrådet Carina Sammeli (S) höll en mer försonande ton.

– Jag tycker att resultatet är tydligt och att valdeltagandet var bra. Vi har fått besked om att många bryr sig om Luleås skola, och att vår skolpolitik inte varit bra nog. Folk vill se ändring. Det behöver vi ta in och göra något av. Det anser jag att vi gör i det här beslutet. Vi avbryter pågående processer. Vi tillsätter en förutsättningslös utredning. Vi börjar med några stadsdelar. Att ta ett helhetsgrepp om skolan har vi försökt tidigare. Det var jävligt svårt, sade hon.

Folkomröstningen i Luleå

I folkomröstningen den 8 november om Luleås skolstruktur röstade 91 procent på folkinitiativets alternativ, att avbryta skolnedläggningar och ta fram en ny utvecklingsplan för skolan.

Detta medan S-alternativet om att fortsätta på den inslagna vägen fick 7,4 procent. 

Valdeltagandet var klart lägre än i kommunvalet, 38 procent.

Folkomröstningen är bara rådgivande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!