Det är fackförbundet Sveriges ingenjörer som står bakom projektet Idélandet Sverige. Totalt gör projektet nedslag på 16 orter i Sverige och Luleå är den 13:e i ordningen. Sammanlagt deltar 19 ingenjörer från länet.
– I dag har de fått i uppgift att ta fram förslag på hur man kan använda restprodukter från malmbrytning. Det är gråberg, anrikningssand och kalk, säger Eva Åberg, som arbetar med organisationsutveckling och innovation vid företaget Audiendo.
Hennes mål är att hjälpa deltagarna att öppna upp för ett så kallat lateralt tänkande, vilket ska generera nya idéer.
Jenny Pyykkönen arbetar till vardags som projektingenjör vid Eurocon engineering i Kiruna.
– När man bor i Kiruna och har gruvan runt hörnet så finns det många idéer på vad man skulle kunna göra med restprodukterna som man har hört förr. Men det kan komma upp någon idé här som kan vara genomförbar, säger hon.
Att använda gråberg och anrikningssand i byggmaterial till hus, att rena kalken och använda den till försurade sjöar eller att utvinna värdefulla metaller ur gråberget är några av de "galna" idéerna som arbetats fram när NSD besökte idéverkstaden på torsdagen.
Syftet med projektet är dels att introducera ingenjörerna i en tankeprocess som de kan ha nytta av i sitt dagliga arbete.
– Men det handlar också om att visa hur ingenjörer kan bidra till regional utveckling. I projektet har vi jobbat med många olika frågor inom allt från hälso- och sjukvård till infrastruktur, säger Johan Sittenfeldt, innovationsexpert vid Sveriges ingenjörer.