Regeringen har fattat beslut om tre havsplaner; för Bottniska viken, Östersjön respektive Västerhavet. Havsplanerna pekar ut områden för elöverföring, energiutvinning, försvar, kultur, natur, rekreation, sandutvinning, sjöfart, yrkesfiske samt generell användning.
Totalförsvarets riksintresse och sjöfartens intresse innebär troligtvis ett stopp för utbyggnad av havsbaserad vindkraft utanför Luleå och Piteå. Det framgår av den första havsplanen för Bottniska viken. Vindbruk bedöms här inte vara förenligt med de andra riksintressena utan sjöfarten och totalförsvaret ges företräde.
Särskild hänsyn till totalförsvarets intressen anges vid flygövningsområdet vid Kallax där en mindre del av ett stoppområde för höga objekt går in i havsplaneområdet.
Havsplanen anger användning natur för området Marakallen utanför Luleå som är skyddat genom Natura 2000. Särskild hänsyn till höga naturvärden anges längst upp i norr, samt inom delar av Luleå och Piteå kommuner.
Längst ut i Luleå kommuns utsjö på Svalans och Falkens grund anger havsplanen att sandutvinning är möjlig.
Sjötrafiken är viktig för industrin i nordligaste Sverige. Inloppen till hamnarna är ofta långa och går genom den grunda skärgården. Hänsyn måste tas till ständigt pågående landhöjning. I Bottenviken råder särskilda förutsättningar vintertid med tjock och omfattande havsis. Detta påverkar förutsättningarna för sjöfarten som behöver stora ytor för att säkra framkomligheten, står det i havsplanen.
– Det här ett viktigt steg för att Sverige ska ligga längst fram i klimatomställningen och skapa framtidens gröna jobb. Industrin skriker i dag efter havsbaserad vindkraft. Nu skyndar vi på utbyggnaden av havsbaserad vindkraft genom att peka ut ett antal lämpliga områden långt ute till havs. Samtidigt uppdrar vi åt Energimyndigheten att föreslå ännu fler områden, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.
De beslutade havsplanerna möjliggör en utbyggnad av 20-30 terawattimmar vindkraft. Energimyndigheten får samtidigt i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter peka ut lämpliga områden för att möjliggöra ytterligare 90 terawattimmar elproduktion till havs.
Energimyndighetens uppdrag ska redovisas senast i mars 2023. Havs- och vattenmyndighetens förslag ska lämnas till regeringen senast i december 2024.