Som vi avslöjade på onsdagen har Vårdförbundet och kommunal lämnat in en så kallad 66A-anmälan till regionen om brister i arbetsmiljön på akutmottagningen på Sunderby sjukhus i Luleå.
I anmälan fördes bland annat obalans mellan krav och resurser fram, och ett påstående om brister i den psykosociala arbetsmiljön.
Under tisdagen hölls ett möte där fackförbunden, huvudskyddsombudet och lokala skyddsombud deltog, vid sidan av ansvarig chef på sjukhuset.
Målet: Att hitta en väg ut ur krisen på akuten, där patienter skadas på grund av situationen.
Men mötet utmynnade i ett antiklimax.
Det menar Karin Jonsson, vice ordförande i Vårdförbundet i Norrbotten.
– Har de inte något ytterligare att komma med så går vi vidare med anmälan, säger Karin Jonsson på onsdagen.
Hon fortsätter:
– De har fina tankar om långsiktiga lösningar, men de tankarna och de arbetsformerna har pågått under lång tid – och har ännu inte gett någon frukt. Det är inte så att vi är emot dem, men det är mer de stora penseldragen.
Det som i stället behövs är att akutmottagningen på något sätt får avlastning omgående, menar Karin Jonsson.
Läget är akut.
Annars drar personalen på sig ohälsa.
– De är oroliga över att gå till jobbet, och det är erfarna sjuksköterskor. De sover dåligt och har problem med magen. Stressymtom helt enkelt.
Kravet som framställts till ansvariga inbegriper resurser i form av personal och i förlängningen vårdplatser, förklarar Karin Jonsson som trots allt tycker att dialogen med sjukhusledningen bra.
Men nu krävs snabba åtgärder.
– För att inte skjuta akutmottagningen i sank. Nu är det akut. Vi tycker att arbetsgivaren har bra långsiktiga tankar, men jag vet inte när dessa ska träda i kraft. Vi har hört dem i ett och ett halvt års tid – och de har ännu inte realiserats.
Karin Jonsson uppger att Vårdförbundet och Kommunal väntar på det skriftliga svaret från ledningen på sjukhuset innan beslut tas om vidare åtgärder.
Moa Bjerner, divisionschef och ansvarig för akuten, förklarar att hon helst vill avvakta med att lämna några kommentarer innan det skriftliga svaret har framförts till de fackliga organisationerna.
– Men jag önskar en fortsatt förtroendefull dialog, så klart, säger Moa Bjerner.