Skolverket vill tona ned kristendomens särställning i grundskolans undervisning. I den nya kursplanen föreslås att den ska jämställas med de andra, stora världsreligionerna. Fram till i dag har kristendomen getts mer tid och plats till fördjupningar.
Utbildningsminister Jan Björklund (FP) har redan varit ute i media och sågat förslaget. Kristendomen har format dagens samhälle och vår kultur - den ska ha en fortsatt särställning, anser han. Han vill lugna alla kristna med att han aldrig kommer godkänna en sådan drastisk förändring.
"Kalvar på grönbete"
Förslaget förvånar inte Mayvor Ekberg, som är lektor i religionsvetenskap på Luleå tekniska universitet. Det ligger i linje med hur samhället håller på att förändras. Från att ha varit ett land där folk tvingats till att tro, räknas Sverige nu till ett av världens mest sekulariserade länder.
- Vi är som kalvar på grönbete, nu är vi så fria så nu behöver vi inte hålla oss till någon religion längre, säger hon.
Hon håller till viss del med Björklund.
- I undervisningen måste man börja med kristendomen så att eleverna får en referensram. Det har ingenting att göra med vilken religion som har mer värde, är mer sann eller bättre än andra religioner.
Kristendomen måste ändå ha en central roll, fortsättningsvis?
- Ja, precis. För begriper jag inte mitt eget, kan jag inte förstå andra.
De kristna traditionerna är inte längre lika starkt förankrade i det svenska samhället. Och om samhället förändras och blir mer mångkulturellt och mångreligiöst, måste skolan hänga med, menar Mayvor Ekberg. Hon undervisar blivande religionslärare på universitetet sedan början av 90-talet. Innan dess var hon själv religionslärare på högstadiet.
Kulturarv
- Jag brukar säga till mina lärarstudenter att ni tillhör en väldigt speciell generation. Ni har nästan inga rötter kvar i det gamla, säger hon.
Att förstå förändringar som sker över tid, ha kunskap om det egna religiösa arvet och traditioner är viktigt för att kunna förstå andra folk och religioner, framhåller Ekberg.
- Vi har ett kulturarv som vi bör värna, vi har ju våra rötter någonstans. Men det handlar inte om att propagera för en tro. Man ska allsidigt lyfta fram alla religioners fördelar och nackdelar.
Varför tror du att det väcker såna starka reaktioner?
- Inget ämne har varit så hårt diskuterat. Religionen berör människor på ett djupt plan och då blir det känsligt.
Skolverkets förslag ska lämnas över till regeringen den 1 april.
Ingen kan tvingas till att tro
Kristendomen ska tonas ned i skolan.Skolverkets förslag har väckt en debatt som religionsvetaren Mayvor Ekberg följt med intresse.- Kristendomen bör ha en särställning, men då i betydelsen att den ska vara vår referensram så vi kan förstå andra religioner, säger hon.
Kristendomen måste ha en central roll fortsättningsvis och fungera som en referensram för att kunna förstå andra religioner, anser religionsvetaren Mayvor Ekberg på Luleå tekniska universitet. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!