– Under hösten har vi ofta mer luft i systemen och ingen har kunnat förklara varför vi har färre barn på hösten än på våren, säger Annica Backman, verksamhetschef förskola inom Luleå kommun.
Det är inte unikt för Luleå utan gäller mer generellt, berättar hon. Mellan 5–7 procents ökning av antalet barn brukar det bli på våren jämfört med hösten i Luleå kommun, trots att det föds ungefär lika många barn varje månad på året.
Anledningen till att vissa områden har större söktryck är strukturen på bostadsområdet.
– Det varierar över tid hur det sker generationsväxlingar i bostadsområden. Framför allt när nya bostadsområden växer fram så kan vi få många barn i förskoleåldern under en 5 till 10-års period.
Tidigare var det en barnboom i Rutvik. Nu är det så på Kronan, men även i bostadsområdena Hällbacken, Dalbo och Bensbyn.
– Vi har ett flertal avdelningar som inte är öppna, då vi planerar för att ha en viss reservkapacitet om något oförutsett skulle inträffa. Vi måste också har reservkapacitet för att klara det ökade trycket på våren. Finns det inte tillräckligt med barn för fem avdelningar på en förskoala så stänger man en avdelning, säger hon.
Vad händer med personalen när ni stänger avdelningar?
– Dem tar vi hand om. Ryms de inte vid den egna enheten så får de tillfälligt plats vid en annan förskola, säger Annika Backman, verksamhetschef för förskolan.