Inga testbetyg för fyror i Luleåskolor

Folkpartiet vill att Luleå ska bli en av de kommuner som testar betyg för årskurs fyra. Men Socialdemokraterna säger nej till försöket.

BETYG. Lova Henriksson och Viggo Sörqvist går i fyran på Ormbergsskolan. Ingen av dem tycker att det är bra med betyg i årskurs fyra.

BETYG. Lova Henriksson och Viggo Sörqvist går i fyran på Ormbergsskolan. Ingen av dem tycker att det är bra med betyg i årskurs fyra.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2015-02-16 18:00

Förra veckan meddelade regeringen tillsammans med FP att det blir en försöksverksamhet med betyg i årskurs fyra på hundra skolor i Sverige, med start 2017.

Nu vill FP i Luleå att en eller två av de hundra skolorna ska finnas i Luleå.

– Det här är ett gyllene tillfälle, säger Thomas Söderström, FP-ledamot i barn- och utbildningsnämnden.

Som NSD rapporterade förra veckan är Lärarförbundet emot de här betygen. Även Skolverket och Skolinspektionen är kritiska till att låta fjärdeklassare betygsättas.

Men Thomas Söderström anser att testverksamheten är en bra möjlighet att faktiskt se i praktiken vad betygen skulle göra med elevernas resultat. Därför vill FP att kommunen ska uppmana skolor att delta i försöksverksamheten.

– Nu kan man få se vad som gäller, säger han.

På Ormbergsskolan i Luleå har fjärdeklassarna slöjd, men tioåringarna Lova Henriksson och Viggo Sörquist sätter sig ner i klassrummet för att säga vad de tycker om betyg. Båda har funderat på saken. Ingen av dem vill ha sådana.

– Nej. För att när man är liten är det ganska jobbigt att få betyg i fyran. Det är nog med omdöme, säger Lova Henriksson.

– Jag tycker typ samma sak, säger Viggo Sörquist.

Socialdemokraterna sätter dessutom stopp för att köra testverksamheten i kommunal regi i Luleå.

– Vi tror inte att det ger de resultat man vill ha. Det finns ingen forskning som visar det, säger Carina Sammeli (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Hon fortsätter:

– Det som ger resultat är att ha närvarande lärare, med rätt utbildning, som ser alla elever.

Lärarna Henrik Pantzare och Gunilla Ulefors tror inte heller på att införa betyg för tioåringarna på Ormbergsskolan.

– Jag är inte för betyg i årskurs fyra. De är såpass unga. Det kan bli för mycket hets för dem. Det räcker med årskurs sex, säger Henrik Pantzare.

Gunilla Ulefors varnar för att att tioåringar kan få svårt att förstå att ett betyg är en bedömning av en elevs kunskaper, inte av eleven själv.

– Jag tror att de kan få svårt att skilja på sak och person, säger hon.

Folkpartiet har lagt en motion till fullmäktige om betygsförsöket. Partiet pekar på att svenska elever får betyg sent i jämförelse med andra länder, och att det behövs tidiga uppföljningar av elevernas kunskaper för att se vilket stöd som skolan behöver sätta in.

Lova Henriksson köper inte det argumentet.

– Man får ju omdömen och om man är dålig på något så får man extra hjälp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om