Inga svårigheter för minderåriga att köpa öl i butiker

I sju av tio testade butiker i Luleå kunde minderåriga utan problem köpa öl visar en ölköpskontroll som Ungdomens nykterhetsförbund (UNF) i Norrbotten genomfört. "Det är sjukt att det kan få ske", säger Siri Roshed Öman, vice ordförande i UNF i Norrbotten.

"På vissa butiker kollade de legitimation, men vi fick ändå köpa – vilket är jättekonstigt", säger Siri Roshed Öman vice ordförande UNF i Norrbotten.

"På vissa butiker kollade de legitimation, men vi fick ändå köpa – vilket är jättekonstigt", säger Siri Roshed Öman vice ordförande UNF i Norrbotten.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2022-06-11 06:00

UNF har de senaste 20 åren genomfört kontroller i butiker i hela landet. Nyligen genomförde UNF i Norrbotten den årliga kontrollen i tio butiker i Luleå. Kontrollerna går till så att medlemmar som är yngre än 18 år besöker butiker och köper folköl, som har en alkoholhalt på upp till 3,5 volymprocent. Syftet är att se hur vanligt det är att personalen begär legitimation av barn. 

– På vissa butiker kollade de inte legg överhuvudtaget utan det vara bara att blippa så fick vi köpa och gå ut. På vissa kollade de legitimation, men vi fick ändå köpa – vilket är jättekonstigt. De kollade men var inte så noga så vi fick köpa ändå, säger Siri Roshed Öman, vice ordförande i UNF i Norrbotten.

De var tre personer i åldrarna 13, 16 och 17 år från UNF som gick runt till tio butiker för att göra kontrollen. I sju av de tio butikerna kunde ungdomarna utan svårigheter köpa öl. 

– Det är hemskt, verkligen. Att det kan gå till så att man som minderårig kan gå och köpa ut 3,5 procentig öl. Det är sjukt att det kan få ske. 

Vad tycker du butikerna ska göra?

– Jag tycker butikerna ska få bättre rutiner så att personalen blir bättre på att kolla legitimation. Så det inte går lika enkelt. Vi har gjort det här i väldigt länge i Luleå och det har alltid gått att köpa ut, säger Siri Roshed Öman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!