Inga regeringslöften om gruvkrisen

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovar inget extra stöd från regeringen till dem som drabbas av gruvkrisen. "Det är inte det man efterfrågat" säger hon.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ser ljust på arbetsmarknaden i Norrbotten.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ser ljust på arbetsmarknaden i Norrbotten.

Foto:

Luleå2015-02-18 12:16

Johansson uppger att hon har kontinuerliga kontakter med landshövding Sven-Erik Österberg. Han leder den så kallade Pajalagruppen, som arbetar med sviterna efter Northland resources konkurs.

Arbetsmarknadsministerns bild är att "arbetsförmedlingen är på tårna" i Pajala.

– Jag räknar med att man kommer att återkomma om det är så att det krävs ytterligare insatser från regeringen, säger Ylva Johansson.

Hon anser ändå att det ser ganska ljust ut på arbetsmarknaden i Norrbotten.

– Det är klart att det är besvärligt med LKAB och med Northland. Men när jag tittar över landet är inte Norrbotten det stora krisområdet.

Arbetsmarknadsministern var i Luleå under onsdagen för att möta länets representanter från länets alla kommuner och diskutera ungdomsarbetslösheten.

– Jag vill lösa ungdomsarbetslösheten på riktigt. Vi vill rusta ungdomar så att man kommer in på arbetsmarknaden och blir kvar på arbetsmarknaden, säger Ylva Johansson.

Regeringen har tillsatt en delegation som ska åka runt i Sverige och ha en dialog om åtgärder som ska minska ungdomsarbetslösheten. Förhoppningen är att hitta positiva exempel.

– Det finns många goda exempel att lära av här, säger Ylva Johansson, som bland annat fick information om VÅGA-projektet i Luleå och Framtidsbron i Kalix.

Och Ylva Johansson lovar satsningar på ungdomarna, bland annat det nya kunskapslyftet, som handlar om att höja utbildningsnivån.

– Regeringen kommer att satsa stora resurser. Utbildning är den viktigaste vägen för att komma in och stanna kvar på arbetsmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om