Inga extra åtgärder efter småbarns död

Tre för tidigt födda barn dog - smittade av en multiresistent bakterie. Men tragedin i Västerås innebär inte skärpt beredskap vid Sunderby sjukhus. - Vi har redan extrema hygienrutiner. Jag har jobbat sedan 1972 och vi har aldrig haft sådana här utbrott, säger Rose-Marie Strandberg, enhetschef.

"Jag har aldrig varit med om att ett barn har dött av Klebsiella", säger Rose-Marie Strandberg, enhetschef vid den neonatala avdelningen, Sunderbyn sjukhus.FOTO: Kurt Engström

"Jag har aldrig varit med om att ett barn har dött av Klebsiella", säger Rose-Marie Strandberg, enhetschef vid den neonatala avdelningen, Sunderbyn sjukhus.FOTO: Kurt Engström

Foto: Kurt Engström

Luleå2009-09-04 06:00
Det var på lasarettet i Västerås som de tre neonatala barnen avled i augusti. Barnen, som redan var drabbade av andra sjukdomar, hade smittats av bakterien Klebsiella men trots respiratorer och antibiotika gick deras liv inte att rädda.
Skyddsrockar och handsprit
Nu skapar händelsen oro även bland gravida mammor och nyblivna föräldrar i Norrbotten.
Rose-Marie Strandberg, enhetschef vid neonatalavdelningen på Sunderby sjukhus, betonar dock att tragedin är ytterst ovanlig.
- Jag har jobbat med för tidigt födda barn sedan 1972 och har aldrig varit med om att ett barn har dött av Klebsiella, säger hon.
På hennes enhet, avdelning 56, vårdas dagligen tio-tolv för tidigt födda barn och hygienrutinerna är rigorösa.
- Personalen får inte vara det minsta sjuk. Vi använder handskar, engångsskyddsrockar och förkläden, liksom handsprit både före och efter vårdkontakt.
Att barnen ändå drabbas av infektioner är oundvikligt, med tanke på deras outvecklade immunförsvar.
Inte trångbott
- Barnen får ju olika former av infarter (katetrar) för vätska intravenöst och näringsdropp. Det ökar riskerna för infektion. Men barn kan ha Klebsiella och andra bakterier utan att det ska behöva sluta illa, säger Rose-Marie Strandberg.
Även Göran Stjärnholm, överläkare på barnkliniken vid Sunderby sjukhus, vill tona ned riskerna med de multiresistenta bakterierna.
- Smittspridningen i Västerås skedde på grund av olyckliga omständigheter, bland annat var det trångbott på avdelningen. Vi har inte det problemet. Normalt vårdar vi inte mer än två-tre barn
i respektive sal, med stort utrymme mellan kuvöserna.
Mer restriktiva
Aktuell forskning tyder på att multiresistenta bakterier sprids i allt högre takt, till följd av det ökande användandet av antibiotika.
Göran Stjärholm är fullt medveten om riskerna.
- Men även vi använder oss av tung antibiotika. Ibland finns inget annat val. På en spädbarnsavdelning kan man inte vänta och se. Då behandlas snarare fler än vad som krävs, för att vara på den säkra sidan. Men rent allmänt blir vi mer restriktiva efter sådana här händelser.
Bakterier som utvecklar antibiotikaresistens kallas multiresistenta (ESBL-bakterier).
MRSA-stafylokocker hör till den vanligaste typen på sjukhus.
Den aktuella bakterien i Västerås, Klebsiella, finns i tarmsystemet och kan orsaka infektioner i exempelvis lungor, mage och urinvägar.
Ökad antibiotikaanvändning och bristande hygien ökar bakteriernas motståndskraft.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om