Inga besked om Norrbotniabanan
De som väntat på besked om Norrbotniabanan får vänta ett par år till. I den 232-sidiga infrastrukturpropositionen nämns inte kustjärnvägen Umeå - Luleå.Men riksdagsman Krister Hammarbergh (m) optimistisk.- Nu finns pengarna för Norrbotniabanan, säger Hammarbergh.
Infrastrukturminister Åsa Torstensson ger inget besked om Norrbotniabanan.FOTO: Marc Femenia
Foto: Marc Femenia
- I tidigare infrastrukturproposition saknades 66 miljarder kronor. Nu kommer pengarna först och planerna sedan. Jag anser att det finns pengar till Norrbotniabanan och att den samhällekonomiska kalkylen för banan bör hålla, säger Krister Hammarbergh.
I propositionen åläggs de statliga trafikverken ett effektiviseringskrav på 2 procent. Det ska ge 25 miljarder kronor.
- En tvåprocentig effektivisering skulle till exempel finansiera byggandet av Norrbotniabanan, sade infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) när hon på tisdagen presenterade sin proposition.
Oppositionen tvivlande
Optimismen för Norrbotniabanan i det borgerliga lägret delas inte av oppositionen i Norrbotten.
- Regeringen tillför i stort sett inget av de pengar som behövs för ett moderniserat transportnät i landet. Förutsättningarna för fullföljandet av Norrbotniabanan hänger därmed löst, säger riksdagsman Leif Pettersson (s).
Oklarheten i propositionen ser Pettersson som ett skäl till mobilisering.
- Det är nu viktigt att vi kraftsamlar politiskt och att alla norrbottniska politiker kraftfullt manifesterar Norrbotniabanans betydelse, säger Leif Pettersson.
Också vänsterpartiet oroas över Norrbotniabanan.
- Norrbotniabanan skulle ta hälften av det ökade ramanslaget. Därför är det osannolikt att banan kommer att byggas. Regeringen satsar hellre på vägar i storstäderna, säger Börje Lööw, länsordförande i vänsterpartiet.
Åsa Torstenssons proposition berättar också att den norrländska försöksverksamheten Norrtåg inte blir ensam om trafikeringsrätten norr om Sundsvall. Orsaken är ett kommande EU-direktiv som öppnar för utländska trafikoperatörer på svenska spår och då slopas all ensamrätt.
Nya tåg i fara
Länstrafikhuvudmännen kan inte heller räkna med de 4,5 miljarder kronor som tidigare funnits som statsbidrag för inköp av tåg till den regionala trafiken. Det bidraget avvecklas och det sker samtidigt som Norrtåg står i begrepp att beställa de första motorvagnstågen.
I propositionen föreslås också en marknadsanpassning av Banverkets avgifter för dem som använder de statliga järnvägsspåren. Det ska ge mera pengar till underhåll av järnvägarna, men innebär också risk för att priserna på godsfrakter och tågbiljetter stiger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!