Journalsystemet VAS har tjänat ut efter 30 år. Från och med lördag klockan sju finns det bara kvar i läsläge.
– Det låser sig ibland och det märks att det är dags för pension, säger barnmorskan Marjo-Riitta Wahlberg.
Nu är det mängder av data som måste föras över manuellt till nya systemet.
Överflyttningen av materialet går under benämningen "migrering" och är det stora samtalsämnet på Sunderby sjukhus just nu.
– Man önskar att det bara fanns en knapp att trycka på, men vi måste skriva in allting på nytt, säger Marjo-Riitta Wahlberg, som senaste veckan bara har hunnit jobba en dag som barnmorska, resten av tiden med migrering.
Sjuksköterskan Sara Ström är teamledare på gyn och coachar sin personal i arbetet.
– Jag skulle väl ändå säga att det går bra, men vi har stött på våra utmaningar och sådant som vi behöver korrigera och justera.
De måste också ta fram rutiner och arbetssätt inför att Cosmic införs. Det har blivit en hel del övertid och några av kollegorna har jobbat på helgerna.
Den ordinarie verksamheten har de fått dra ner på.
– Vi bedriver i princip bara akut verksamhet under de här veckorna, så det är som att ha sommarbemanning, säger Marjo-Riitta Wahlberg.
De hoppas vara i fatt igen vecka 50.
– När vi startar måndag 25 november har vi lagt på 15 minuter extra på varje patientbesök för att vi ska hinna med dokumentationen när allt är nytt, berättar Sara Ström.
Båda är trots allt förhoppningsfulla och tror på Cosmic.
– Det är alltid en anpassning men när vi väl har satt igång tror jag det kommer att bli jättebra, säger Sara Ström.
Anna Engman är enhetschef för cytostatikaenheten och endoskopimottagningen samt verksamhetsstöd för kirurgkliniken. Här är det 31 personer som jobbar med överflyttning av data. Några av dem är pensionärer och ungdomar som har kallats in extra, ändå har det totalt blivit 160 timmars övertid – hittills.
– Det hinner säkert bli mer fram till lördag, men det ser ut som att vi klarar målet, säger Anna Engman.
I helgen ska chefer, administratörer och medicinska sekreterare vara på plats och stötta vårdpersonalen.
Det som flyttas manuellt är remisser, väntelistor, data om planerade operationer, kontaktuppgifter till närstående samt viktig information om överkänslighet mot läkemedel eller annan allergi som kan bli farliga under exempelvis en narkos.
Arbetet har pågått sedan september och är ganska tålamodskrävande, erkänner hon.
– Visst är det jobbigt, det ska jag inte sticka under stol med. Det blir ju lite monotont efter ett tag och vi får bytas av för du måste kunna hålla uppe koncentrationen så att det inte blir fel.
Också på hennes enheter kommer de att lägga på extra tid för patientbesöken de första veckorna, men i slutändan tror hon att det kommer att bli bra.
– Jag hoppas att vi får ett modernt system som hjälper oss att se helheten och förenklar vår dokumentation.
Region Norrbotten ingår i en upphandling tillsammans med nio andra regioner som har köpt det nya journalsystemet och tjänsterna av företaget Cambio.
– Det handlar om att hänga med i den tekniska utvecklingen som går väldigt fort, säger Krister Berglund, chef för Division Nära.
Är det någon risk att det blir fel när man flyttar över manuellt?
– Det finns alltid risker som vi jobbar med att försöka eliminera och vi är förberedda på att det kan uppstå bekymmer. Men vår bedömning är att detta är en helt nödvändig förändring.