Stabsläget på Sunderby sjukhus beror till största del på influensan som grasserar i Norrbotten.
– Influensan kom anmärkningsvärt tidigt denna säsong, redan i skiftet november-december, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt vid Region Norrbotten.
Och än är det inte säkert att toppen har nåtts.
– Det är svårt att veta när toppen är, men stockholmarna har räknat med att nå toppen i slutet av januari, början av februari i år. Ofta så brukar vi vara lite tidigare i Norrbotten, men det kan betyda att vi har ett tag kvar än.
Anders Nystedt har intrycket att fler blivit sjuka av denna influensa, vilket orsakat problem för sjukvården.
– Dels är det en hel del vårdpersonal som insjuknat, men också väldigt många som behöver sjukhusvård. Piteå och Sunderbyn verkar ha det värst. Det har blivit en enorm platsbrist som lett till att man tvingats stänga platser för planerad verksamhet och istället lägga in patienter där. Det ställer till väldigt mycket, säger Nystedt.
LÄS MER: Sjukhuset i stabsläge
Anders Nystedt hade hoppats på att fler skulle ha vaccinerat sig mot influensan.
– Tyvärr så är norrbottningarna alldeles för dåliga på det. Vaccinet ger en skyddseffekt på ungefär 50 procent, vilket skulle leda till att hälften av dagens patienter aldrig hade blivit sjuka. Och det hade sparat mycket sjukdom och lidande. Och visst är det lite jobb med att vaccinera folk, men det är ändå mindre jobb än att behöva ta hand om alla som blir sjuka.
Norrbottningarna har nu uppmanats av regionledningen att bara söka akutsjukvård i de fall det verkligen behövs.
– Det är en hög dödlighet i influensa, riskgrupper som kroniskt sjuka i hjärt- och lungsjukdomar kan vara riktigt illa ute om de drabbas. Men unga, pigga personer – ja, då räcker det att dricka vatten, ta Alvedon samt lägga sig i sängen och "hurvas" ut influensan.